Günüm
için farklı bir lezzet arayışına girmiştim ki arkadaşım Buket şiş mantısından
bahsetti. Yapımı gayet kolay olan bu mantıyı, farklı iki usulde denedim ve daha
lezzetli olduğunu düşündüğüm mantıyı kavrulmuş kıyma ve fırında kızartma usulü ile
sizlerle paylaşmak istedim. Ancak not kısmında belirttiğim gibi sizler her iki
yöntemle de en çok beğeneceğiniz şeklini seçebilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler:
3 adet yufka
½ su bardağı sıvıyağ
½ su bardağı su
İçi için:
250 gr kıyma
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı pul biber ve karabiber
1 çay kaşığı tuz
½ demet maydonoz
Üzeri için:
1 kase yoğurt
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1,5 yemek kaşığı tereyağı
Arzuya göre pul biber, nane ve sumak
Yapılışı:
Mantının iç
malzemesini hazırlamak için kıyma bir kabın içerisine konur. Daha sonra küçük
küçük doğranmış kuru soğan ilave edilir. Tuz, karabiber ve kırmızı biber de
ilave edilerek çok az su yardımıyla kıymalı iç karıştırılır. Son olarak ince
doğranmış maydanoz ilave edilip karıştırılır ve bekletilir.
Yufkalar üst üste
serilir ve ortadan ikiye bölünür. Daha sonra bir parçası tezgâha serilir. İçerisine
su ile karıştırdığınız yağ sürülüp, her iki yanından yanlara doğru 4 parmak
kadar katlanır. Daha sonra düz kısmına kıymalı iç malzemeden konup, incecik rulo
halinde sarılır. Bu şekilde tüm yufkaları bitirdikten sonra 4’er ruloyu bir
araya getirerek 1,5 cm-2 cm genişliğinde kesilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın
tepsisine dizilir.
Önceden ısıtılmış 185 C fırında kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkarttıktan sonra servis tabağına yeteri kadar koyup üzerine
sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosu hazırlayıp dökün. Son olarak sumak, kırmızı biber
ve nane ile süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder