Büyük küçük herkes mercimek köftesini sever. Mercimek
köftesi tarifi arayanlar
defalarca denenen ve çok beğeni alan bu mercimek köftesi tarifini kaçırmasın derim. Mercimek
köftesi misafir davetlerinde, gün sofralarında her zaman yerini koruyan, modası hiç geçmeyen favori tariflerdendir.
Malzemeler:
2 su bardağı kırmızı mercimek
1,5 su bardağı ince bulgur
2 orta boy kuru soğan
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 çay kaşığı kırmızı biber
2 çay kaşığı kimyon
½ demet maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
4 su bardağı su
Yeteri kadar tuz
1 adet limon suyu
Yapılışı:
Mercimek köftesini yapmak için mercimekler yıkanır ve düdüklü
tencereye ölçülü su konularak pişirilir. Düdüklünün havası çıktıktan sonra 10
dk. pişmesi yeterli olacaktır. Düdüklünün havası çıktıktan sonra bulgur mercimeğin
üzerine dökülür ve karıştırılır. Bu şekilde bekletilir. Diğer taraftan bir
tavada ince kıyılmış kuru soğan sıvı yağda hafif pembeleşene kadar kavrulur,
içine salçalar ilave edilip, 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra ocaktan alınır. Yarım saat dinlenen mercimekli karışıma salçalı soğan eklenir ve el yakmayacak
bir sıcaklığa geldiğinde güzelce yoğurulur. İyice karışan köfte harcına tuz ve
baharatlar ilave edilerek tekrar yoğurulur. Son olarak ince kıyılmış maydanoz
(arzu ederseniz ince kıyılmış yeşil soğan) ve limon suyu ilave edilir.
Malzemelerin güzelce karışması sağlanır. Köfte harcı biraz soğuduktan sonra yumurta
büyüklüğünde parçalar kopartılarak şekil verilir. Kıvırcık veya marul yaprakları
ile servis yapılır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder