24 Mart 2017 Cuma

Mercimek Köftesi



Büyük küçük herkes mercimek köftesini sever. Mercimek köftesi tarifi arayanlar defalarca denenen ve çok beğeni alan bu mercimek köftesi tarifini kaçırmasın derim. Mercimek köftesi misafir davetlerinde, gün sofralarında her zaman yerini koruyan, modası hiç geçmeyen favori tariflerdendir. 

Malzemeler:
2 su bardağı kırmızı mercimek
1,5 su bardağı ince bulgur
2 orta boy kuru soğan
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 çay kaşığı kırmızı biber
2 çay kaşığı kimyon
½  demet maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
4 su bardağı su
Yeteri kadar tuz
1 adet limon suyu

Yapılışı:
Mercimek köftesini yapmak için mercimekler yıkanır ve düdüklü tencereye ölçülü su konularak pişirilir. Düdüklünün havası çıktıktan sonra 10 dk. pişmesi yeterli olacaktır. Düdüklünün havası çıktıktan sonra bulgur mercimeğin üzerine dökülür ve karıştırılır. Bu şekilde bekletilir. Diğer taraftan bir tavada ince kıyılmış kuru soğan sıvı yağda hafif pembeleşene kadar kavrulur, içine salçalar ilave edilip, 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra ocaktan alınır. Yarım saat dinlenen mercimekli karışıma salçalı soğan eklenir ve el yakmayacak bir sıcaklığa geldiğinde güzelce yoğurulur. İyice karışan köfte harcına tuz ve baharatlar ilave edilerek tekrar yoğurulur. Son olarak ince kıyılmış maydanoz (arzu ederseniz ince kıyılmış yeşil soğan) ve limon suyu ilave edilir. Malzemelerin güzelce karışması sağlanır.  Köfte harcı biraz soğuduktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılarak şekil verilir. Kıvırcık veya marul yaprakları ile servis yapılır. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder