1 Mart 2018 Perşembe

Sade Yağ



Yemeklerinizin daha lezzetli, daha sağlıklı ve besleyici olmasını istiyorsanız, size nefis tavsiyem var. Sade yağ. Üstelik yapması da bir o kadar kolay. Ancak yapmadan önce isterseniz bir öğrenelim bakalım, neymiş, niye yapıyoruz, neden yemekler daha lezzetli olacakmış diye. Bilinçli beslenme konusu gündeme geldikçe tükettiğimiz gıdaları daha fazla araştırmaya başladık. Bende bu araştırmalarım sonucunda sade yağ ile karşılaştım. Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. Sade yağı makarnalardan yemeklere, kahvaltıdan pilavlara pek çok yerde kullanabilirsiniz. Tereyağları genellikle çiğ sütten yapılıyor. Son yıllarda ise kimi yağların içine tereyağı aroması katılıyor ve tereyağı adıyla raflara çıkıyor. Durum böyle olunca gerçek tereyağı bulmak zor oluyor. Haliyle yemekler de eski tadından uzaklaşıyor. Sade yağ, ismi gibi saf ve doğal yağ lezzetini size cömertçe sunacaktır. Çünkü tereyağında bulunan su, sade yağda bulunmuyor. Tereyağında %85 olan yağ oranı, sade yağda ise %99 civarında. Sade yağ diğer yağlara göre farklı özellikler ve faydalar taşımaktadır. Yemeklere tereyağı dahil diğer yağlardan daha fazla lezzet verir. 200-240 derece sıcağa kadar dayanıklıdır. Tereyağında bu rakam 150 derecedir. Buzdolabında 1 sene durabilecek kadar dayanıklıdır. Daha sağlıklıdır çünkü içinde laktoz ya da oksitlenmiş kolesterol olmaz. A, D, E vitaminleri yönünden zengindir. Ayrıca içeriğindeki K2 vitamini kemiklerin güçlenmesini sağlar. Kolesterolü düşürür.

Malzemeler:
1 kg tuzsuz tereyağı
Yapılışı:
Bu kadar anlatımdan sonra sade yağın yapımına geçebiliriz. Tereyağını bir tencereye alın ve kısık ateşte erimeye bırakın. Yağ eriyip kaynarken tortular dibe çökmeye, üstü de köpük köpük kabarmaya başlayacaktır. Köpükleri bir süzgeç veya kaşıkla belirli aralıklarla alabilirsiniz. Ben almadım çünkü en son hepsi çöktü ve süzünce de tertemiz sade yağ ortaya çıktı. Köpüklenme bitene kadar kaynatmaya devam edin.
Bu aşamada biraz sabırlı olun çünkü yaklaşık 1 saatin sonunda tortular tamamen dibe çökmeye ve içerisindeki su buharlaşmaya başlayacaktır. Bir anda göreceksiniz ki tencerenin dibine tortular çökmüş ve sarı yağ şeffaf yağ göreceksiniz. İşte bu aşama sonrasında ocağın altını kapatın ve yağı bir süre dinlenmeye bırakın. Dinlenen yağı sık dokulu bir tülbentten geçirin.
Saklama kabınıza koyun ve donmasını bekleyin. Yağınız donduktan sonra lezzetli tarifleriniz için kullanmaya başlayabilirsiniz. Unutmayın artık elde ettiğiniz yağ konsantre edilmiş bir yağ olduğu için yemeklerinize 1-2 tatlı kaşığı atmanız yeterli olacaktır. Afiyetle tüketmenizi dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder