Yemeklerinizin daha lezzetli, daha sağlıklı ve besleyici olmasını istiyorsanız,
size nefis tavsiyem var. Sade yağ. Üstelik yapması da bir o kadar kolay. Ancak
yapmadan önce isterseniz bir öğrenelim bakalım, neymiş, niye yapıyoruz, neden
yemekler daha lezzetli olacakmış diye. Bilinçli
beslenme konusu gündeme geldikçe tükettiğimiz gıdaları daha fazla araştırmaya
başladık. Bende bu araştırmalarım sonucunda sade yağ ile karşılaştım. Sade yağ
tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde
ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor.
Sade yağı makarnalardan yemeklere, kahvaltıdan pilavlara pek çok yerde
kullanabilirsiniz. Tereyağları genellikle çiğ sütten yapılıyor. Son yıllarda
ise kimi yağların içine tereyağı aroması katılıyor ve tereyağı adıyla raflara
çıkıyor. Durum böyle olunca gerçek tereyağı bulmak zor oluyor. Haliyle yemekler
de eski tadından uzaklaşıyor. Sade yağ, ismi gibi saf ve doğal yağ lezzetini
size cömertçe sunacaktır. Çünkü tereyağında bulunan su, sade yağda bulunmuyor.
Tereyağında %85 olan yağ oranı, sade yağda ise %99 civarında. Sade yağ diğer
yağlara göre farklı özellikler ve faydalar taşımaktadır. Yemeklere tereyağı
dahil diğer yağlardan daha fazla lezzet verir. 200-240 derece sıcağa kadar
dayanıklıdır. Tereyağında bu rakam 150 derecedir. Buzdolabında 1 sene
durabilecek kadar dayanıklıdır. Daha sağlıklıdır çünkü içinde laktoz ya da oksitlenmiş
kolesterol olmaz. A, D, E vitaminleri yönünden zengindir. Ayrıca içeriğindeki
K2 vitamini kemiklerin güçlenmesini sağlar. Kolesterolü düşürür.
Malzemeler:
1 kg tuzsuz tereyağı
Yapılışı:
Bu kadar anlatımdan sonra
sade yağın yapımına geçebiliriz. Tereyağını bir
tencereye alın ve kısık ateşte erimeye bırakın. Yağ eriyip kaynarken tortular
dibe çökmeye, üstü de köpük köpük kabarmaya başlayacaktır. Köpükleri bir süzgeç
veya kaşıkla belirli aralıklarla alabilirsiniz. Ben almadım çünkü en son hepsi
çöktü ve süzünce de tertemiz sade yağ ortaya çıktı. Köpüklenme bitene kadar kaynatmaya
devam edin.
Bu aşamada biraz sabırlı olun çünkü yaklaşık 1 saatin sonunda
tortular tamamen dibe çökmeye ve içerisindeki su buharlaşmaya başlayacaktır.
Bir anda göreceksiniz ki tencerenin dibine tortular çökmüş ve sarı yağ şeffaf
yağ göreceksiniz. İşte bu aşama sonrasında ocağın altını kapatın ve yağı bir
süre dinlenmeye bırakın. Dinlenen yağı sık dokulu bir tülbentten geçirin.
Saklama
kabınıza koyun ve donmasını bekleyin. Yağınız donduktan sonra lezzetli
tarifleriniz için kullanmaya başlayabilirsiniz. Unutmayın artık elde ettiğiniz
yağ konsantre edilmiş bir yağ olduğu için yemeklerinize 1-2 tatlı kaşığı
atmanız yeterli olacaktır. Afiyetle tüketmenizi dilerim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder