26 Haziran 2015 Cuma

Maden Çöreği

 

Canım kayınvalidemin her ramazanda ve bayramlarda yapıp bizlere dağıttığı çöreği bu defa ben ilk sahurumuza yaptım. Ama bir kaç küçük ilave ve değişiklik yaptığım bu çöreği her zaman yapabilirsiniz. Ekmek yerine de geçebilen bu çöreği umarım sizler de beğenirsiniz. Herkese güzel bir ramazan diliyorum. Afiyet olsun.
Malzemeler:
250 gr margarin
1 tatlı kaşığı dolusu çörekotu
42 gr (1 küçük paket) yaş maya
7 su bardağı un
1 büyük su bardağı ılık su ve süt karışımı
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
Üzeri için:
1 yumurta ve susam
Yapılışı:
Ilık su ve süt karışımına maya ve şeker konup karıştıtılır. Daha sonra un, çörekotu ve tuz ilave edilerek eritilmiş margarin ve sıvı yağ ilave edilerek, yumuşak bir hamur yapılır. Üzeri örtülerek hamur mayalandırılır. Arada hamurun mayası gelip gelmediğine bakılır. Hamur mayalandıktan sonra 4 eşit parçaya bölünerek her biri uzun, geniş bir rulo haline getirilir.
 
Üzerine biraz bastırılarak yassıtılır ve verev bir şekilde kesilerek yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış fırın tepsisine dizilir. En son üzerine bıçak yardımıyla şekil verilip, yumurta sarısı sürülür. Dilerseniz yine üzerine susam dökerek  185 °C de ısıtılmış fırında nar gibi pişirilir.

2 yorum: