2 Temmuz 2015 Perşembe

Soya Sütü

Soya en faydalı protein kaynaklarından biridir. Özellikle süt alerjisi olanlar için en iyi alternatiflerden biridir. Hazır halde satılmakla birliktekendiniz de yapabilirisiniz. İşte çok basit tarifi sizin için paylaşıyorum. Mutlaka deneyin. 
Malzemeler:
1 su bardağı soya
5 su bardağı su
2,5 çorba kaşığı şeker veya bal
Yapılışı:
Soyanın üzerini 4 parmak geçecek kadar soğuk su ile doldurup, 24 saat şişmesi için bekletin. Bu süre içinde soyayı buzdolabında şişmeye bırakın yoksa tadı bozulabilir. Ben ilk 3-4 saat oda sıcaklığında bekletip, daha sonra buzdolabına koydum. Ertesi gün soyayı süzüp dış kabuğundan mümkün olduğunca ayırmak için avucunuzda ovuşturup bol su ile yıkadıkça kabuklarının çoğunu temizleyin. Kabuklar hafif olduğu için suyun yüzünde kalıyor. Bu işlemi yapmasanız da olur. Çok bariz bir farklılık olmuyor.

Daha sonra soya fasulyesini blendera koyup üzerine 3 su bardağı su ekleyin, soyaları bu şekilde püre haline getirin. Blenderdan geçirilen soyayı derin bir tencereye alın. Buna daha sonra 2 su bardağı daha su ekleyip ocakta karıştırarak yaklaşık 20 dk. kaynatın. Suyun miktarı tamamen nasıl kıvamda süt sevdiğinize bağlı... Ocakta süt ısınmaya başlayınca; üzerinde bir köpük oluşuyor. Köpüğü toplayarak tanelerin yukarıya çıktığını görün. Son olarak şekeri ekleyip tadına bakın.

Eğer tadı az gelirse ilave yapabilirsiniz. Pişince ocaktan alıp dilerseniz süzgeç veya tülbent ile süzün. Çıkan posa bademimsi bir lezzette lif bakımından oldukça zengin bir posa oluyor. Bu posayı da kaşık kaşık yiyebilirsiniz... Bu işlem sonrası sütü şişeye koyup soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza etmek gerekiyor. 48 saat içerisinde tüketmek gerekiyor, aksi halde çok çabuk bozuluyor. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder