12 Nisan 2016 Salı

Kabak Oturtma

 
Bahar geldi ve artık kış yemeklerinin yerini çeşitli sebzeler almaya başladı. Sakız Kabağı da bunlardan biri. Sakız kabağının seveni çok olmasa da içeriğinde bulunan protein, yağ, karbonhidrat ve yüksek oranda lif içermesinin yanında, C vitamini başta olmak üzere A, B6, B1, B2, B3, B5 ve K vitamini içermektedir. Mineral olarak ise bakır, manganez, magnezyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, demir ve çinko içermektedir. Şimdi bu kadar besin değeri yüksek olan bir sebzeyi nasıl olurda sevmezsiniz. Hadi gelin bir başlangıç yapıp bugün  kabak oturtma yapın. Yanına bir güzel pilav ve cacık ile işte size muhteşem bir akşam yemeği.
  
Malzemeler:
5 adet kabak
250 gr az yağlı kıyma
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
½ çorba kaşığı biber salçası
1 adet domates
5 adet sivri biber
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber ve su
½ demet dereotu

Yapılışı:
Kabakları bütün olarak soymadan yıkayın. Daha sonra kabuklarını dilerseniz kazıyarak veya çok ince soyarak temizleyin. Daha sonra halka halka doğrayıp, bol kızgın yağda kızartın. Sivri biberleri de bütün olarak kızartın. Kızaran kabakları ve biberleri havlu kağıt serilmiş bir tabağa alın ve fazla yağını süzdürün. Diğer yandan kuru soğanı az sıvı yağda kavurun ve kıymayı ilave edin. Kıyma kavrulduktan sonra biber ve domates salçasını ekleyin. ½  çay bardağı kadar su ilave edip pişirin. Son olarak tuz ve biber ilave ederek ocaktan alın. 
 
Kabakları tabanı geniş bir tencereye dizin. Kavurduğumuz kıymalı harcı da üzerine dökün. Kızaran sivri biberleri üzerine dizin. Domatesi de küp, küp doğrayıp kıymanın üzerine koyun. Yaklaşık kabakların üzerine gelecek kadar sıcak su ve çok az tuz ilave ederek kısık ateşte pişirin. Suyu kıvam aldıktan ve kabaklar piştikten sonra ocaktan alın. Dilerseniz üzerine dereotunu ince ince doğrayarak servis yapın.

Not: Kabak oturtması yağda kızartılınca çok daha lezzetli oluyor. Ancak kızartma yapmak istemezseniz kabakları çok az yağ ile harmanlayıp fırında kızartabilirsiniz.  Ya da aynı yemeği hiç kızartmadan çiğ kabak ile de yapabilirsiniz. Bu aşamada tercihi size bırakıyorum. Afiyet olsun.


2 yorum:

  1. Kabağın bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum. Ellerine sağlık. Hemen bu akşam yapıyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Diğer tariflerini de çok beğeniyorum. Hepsini denemeye çalışıyorum.

    YanıtlaSil