Bahar geldi ve artık kış
yemeklerinin yerini çeşitli sebzeler almaya başladı. Sakız Kabağı da bunlardan
biri. Sakız kabağının seveni çok olmasa da içeriğinde bulunan protein,
yağ, karbonhidrat ve yüksek oranda lif içermesinin yanında, C vitamini başta
olmak üzere A, B6, B1, B2, B3, B5 ve K vitamini içermektedir. Mineral olarak
ise bakır, manganez, magnezyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, demir ve
çinko içermektedir. Şimdi bu kadar besin değeri yüksek olan bir sebzeyi
nasıl olurda sevmezsiniz. Hadi gelin bir başlangıç yapıp bugün kabak
oturtma yapın. Yanına bir güzel pilav ve cacık ile işte size muhteşem bir akşam
yemeği.
Malzemeler:
5 adet kabak
250 gr az yağlı kıyma
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
5 adet kabak
250 gr az yağlı kıyma
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
½ çorba kaşığı biber salçası
1 adet domates
5 adet sivri biber
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber ve su
1 adet domates
5 adet sivri biber
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber ve su
½ demet dereotu
Yapılışı:
Kabakları bütün olarak soymadan yıkayın. Daha sonra kabuklarını dilerseniz kazıyarak veya çok ince soyarak temizleyin. Daha sonra halka halka doğrayıp, bol kızgın
yağda kızartın. Sivri biberleri de bütün olarak kızartın. Kızaran kabakları ve
biberleri havlu kağıt serilmiş bir tabağa alın ve fazla yağını süzdürün. Diğer
yandan kuru soğanı az sıvı yağda kavurun ve kıymayı ilave edin. Kıyma
kavrulduktan sonra biber ve domates salçasını ekleyin. ½ çay bardağı kadar su ilave edip pişirin. Son
olarak tuz ve biber ilave ederek ocaktan alın.
Kabakları tabanı geniş bir
tencereye dizin. Kavurduğumuz kıymalı harcı da üzerine dökün. Kızaran sivri
biberleri üzerine dizin. Domatesi de küp, küp doğrayıp kıymanın üzerine koyun.
Yaklaşık kabakların üzerine gelecek kadar sıcak su ve çok az tuz ilave ederek
kısık ateşte pişirin. Suyu kıvam aldıktan ve kabaklar piştikten sonra ocaktan
alın. Dilerseniz üzerine dereotunu ince ince doğrayarak servis yapın.
Not: Kabak oturtması yağda
kızartılınca çok daha lezzetli oluyor. Ancak kızartma yapmak istemezseniz
kabakları çok az yağ ile harmanlayıp fırında kızartabilirsiniz. Ya da aynı yemeği hiç kızartmadan çiğ kabak
ile de yapabilirsiniz. Bu aşamada tercihi size bırakıyorum. Afiyet olsun.
Kabağın bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum. Ellerine sağlık. Hemen bu akşam yapıyorum. Teşekkürler.
YanıtlaSilDiğer tariflerini de çok beğeniyorum. Hepsini denemeye çalışıyorum.
YanıtlaSil