19 Mart 2018 Pazartesi

Fırın Sütlaç



Sütlaç en sevdiğim tatlılardan biridir. Hele fırın sütlaç daha da çok sevdiğim bir tatlıdır. İşte uzun zamandır çok isteyip de yapamadığım fırın sütlacımı yaptım. Çok güzel oldu. Ancak yapmadan önce tarifi iyice okuyup dikkat edilmesi gereken hususlara özen göstermenizi tavsiye ederim. Sütlacın  kıvamı çok önemlidir. Ne çok sıvı ne de çok katı olmamalıdır. Bu nedenle fırını çalıştırıp 200 derecede  pişirmek zaten kıvamlı olan sütlacı daha çok kıvam almasını sağlayacaktır. Benim tavsiyem fırınınızın ızgarasını kullanmak en doğru pişirme yöntemi olacaktır. Ancak ızgara mevcut değilse fırının sadece üstünü açmanız yeterli olacaktır. Afiyetle yemeniz dileğiyle.

Malzemeler:


1 çay bardağı pirinç

2 su bardağı su (pirinci haşlamak için) 
5 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı buğday nişastası

Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı

Yapılışı:

Küçük bir tencereye pirinci ve suyu koyup, pirinçler yumuşayıp suyunu çekinceye kadar haşlayın. Başka bir tencerede süt, nişasta ve şekeri koyup iyice çırpın. Üstüne haşladığınız pirinçleri de ilave ederek süt kaynayıp kıvam alana kadar karıştırarak pişirin. Kıvamı muhallebi kıvamından biraz sulu olacak. Daha sonra sütlacı fırın kaplarına üstlerinde 1 parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırın. Bir kaseye 1 adet yumurta sarısını alın ve karıştırın. Üzerine sütlaçın muhallebisinden 3 kaşık koyup onunlada karıştırın.

Daha sonra fırın kaplarının üzerine 1-2 yemek kaşığı koyup hafifçe üstünden yayın. Daha sonra kapları fırın tepsisine yerleştirin. Fırının ızgarasını açın sütlaçları tepsi ile fırının en üst rafına koyun. Tepsiye 1 litre kadar da su ilave edin. Sütlaçların üstü kızarıncaya kadar pişirin. Pişen sütlaçları sıcak suya dikkat ederek fırından alın. Oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin. Daha sonra dilerseniz üzerine fındık ile servis yapın.

Not: Yumurta sevmiyorsanız ya da yumurtanız yoksa yumurta koymadan da sütlacınızı aynı şekilde yapabilirsiniz. Yine aynı şekilde pişirildiğin zaman sütlacınızın üstü kızarıyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder