Sütlaç en sevdiğim tatlılardan biridir. Hele fırın sütlaç daha da
çok sevdiğim bir tatlıdır. İşte uzun zamandır çok isteyip de yapamadığım fırın
sütlacımı yaptım. Çok güzel oldu. Ancak yapmadan önce tarifi iyice okuyup
dikkat edilmesi gereken hususlara özen göstermenizi tavsiye ederim. Sütlacın kıvamı çok önemlidir. Ne çok sıvı ne de çok
katı olmamalıdır. Bu nedenle fırını çalıştırıp 200 derecede pişirmek zaten kıvamlı olan sütlacı daha çok kıvam
almasını sağlayacaktır. Benim tavsiyem fırınınızın ızgarasını kullanmak en
doğru pişirme yöntemi olacaktır. Ancak ızgara mevcut değilse fırının sadece üstünü
açmanız yeterli olacaktır. Afiyetle yemeniz dileğiyle.
Malzemeler:
1 çay bardağı pirinç
2 su bardağı su (pirinci haşlamak için)
5 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı buğday nişastası
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Yapılışı:
Küçük bir tencereye pirinci ve suyu koyup,
pirinçler yumuşayıp suyunu çekinceye kadar haşlayın. Başka bir tencerede süt,
nişasta ve şekeri koyup iyice çırpın. Üstüne haşladığınız pirinçleri de ilave
ederek süt kaynayıp kıvam alana kadar karıştırarak pişirin. Kıvamı muhallebi
kıvamından biraz sulu olacak. Daha sonra sütlacı fırın kaplarına üstlerinde 1
parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırın. Bir kaseye 1 adet yumurta sarısını
alın ve karıştırın. Üzerine sütlaçın muhallebisinden 3 kaşık koyup onunlada
karıştırın.
Daha sonra fırın kaplarının üzerine 1-2 yemek kaşığı koyup hafifçe üstünden yayın. Daha sonra kapları fırın tepsisine yerleştirin. Fırının ızgarasını açın sütlaçları tepsi ile fırının en üst rafına koyun. Tepsiye 1 litre kadar da su ilave edin. Sütlaçların üstü kızarıncaya kadar pişirin. Pişen sütlaçları sıcak suya dikkat ederek fırından alın. Oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin. Daha sonra dilerseniz üzerine fındık ile servis yapın.
Daha sonra fırın kaplarının üzerine 1-2 yemek kaşığı koyup hafifçe üstünden yayın. Daha sonra kapları fırın tepsisine yerleştirin. Fırının ızgarasını açın sütlaçları tepsi ile fırının en üst rafına koyun. Tepsiye 1 litre kadar da su ilave edin. Sütlaçların üstü kızarıncaya kadar pişirin. Pişen sütlaçları sıcak suya dikkat ederek fırından alın. Oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin. Daha sonra dilerseniz üzerine fındık ile servis yapın.
Not: Yumurta sevmiyorsanız ya da yumurtanız yoksa yumurta koymadan da
sütlacınızı aynı şekilde yapabilirsiniz. Yine aynı şekilde pişirildiğin zaman sütlacınızın
üstü kızarıyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder