5 Eylül 2018 Çarşamba

Mayalı Tepsi Böreği


Canınız börek istediğinde hem çok basit, hemde bir o kadar güzel bir börek yemek isterseniz hemen tarifi deneyin derim. Bizimkiler çok seviyorlar bence sizde çok seveceksiniz. Afiyet olsun.

Malzemeler:
750 gr un
2 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı ılık su
1 adet yumurta sarısı
Tuz
İçi için:
1 kalıp az yağlı beyaz peynir
Yapılışı:
Öncelikle küçük bir kapta maya, toz şeker ve ılık su karıştırıp kabarması beklenir. Geniş bir kaba un konulup ortası havuz gibi açılır. Maya, sıvıyağ ılık süt ve tuz ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır ve üzeri kapatılarak mayalanması için bekletilir. Hamur kabardıysa mayalanma gerçekleşmiş demektir. Diğer tarafta peynir çatal yardımıyla parçalanır ve hazırlanır. 
Daha sonra tezgaha bir miktar un serpilerek hamur konur. Mayalanan hamurun içindeki hava çıkması için biraz daha yoğurulur ve 4 eşit parçaya ayrılır. Hamurun 1 adedi tezgahta bırakılıp diğerlerinin üzerine bir bez kapatılır. Tezgahtaki hamur un yardımıyla büyükçe açılır. Üzerine sıvı yağ sürülüp, önce karşılıklı olarak kapatılır, daha sonra diğer iki taraf kapatılıp,  kare bir hamur yapılır.  Üzeri örtülerek  bir kenarda bekletilir. Diğer 3 bezede aynı şekilde açılıp, yağlanır ve kare haline getirilir. Tüm hamurlar bittikten sonra kare hamurlar tepsi büyüklüğünde dikdörtgen şekilde açılır ve yağlanmış olan tepsiye konur. Üzerine yağ sürülür ve diğer hamur da aynı şekilde açılıp birinci hamurun üzerine konur.
Arasına hazırlanan beyaz peynir yerleştirilir. Kalan hamurlarda dikdörtgen şekilde açılarak peynirin üzerine kapatılır.  Son olarak yumurta sarısı sürülerek kare kare kesilir. 185 C önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder