26 Haziran 2015 Cuma

Basmani

  
Tarifini eski bir dergiden bulduğum basmani hep denemek istediğim bir börekti. Gerçekten çok güzel oldu. Yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Afiyet olsun. :)
Malzemeler:
750 gr un
2 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı ılık su
1 adet yumurta sarısı
Tuz
İçi için:
1 kalıp beyaz peynir
1/2 demet maydonoz
Yapılışı:
Öncelikle küçük bir kapta maya, toz şeker ve ılık su karıştırıp kabarması beklenir. Geniş bir kaba un konulup ortası havuz gibi açılır. Maya, sıvıyağ ılık süt ve tuz ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır ve üzeri kapatılarak mayalanması için bekletilir.
 
Hamur kabardıysa mayalanma gerçekleşmiş demektir. Diğer tarafta peynir parçalanır ve maydonoz ince ince kıyılarak iç malzeme hazırlanır. Tezgaza biraz un serpilerek hamur buraya konur ve 4 eşit parçaya ayrılır. Hepsi birer top olacak şekilde toparlanır. İlk önce bir tanesi  tezgaha un serpilerek konur ve oklava veya merdane yardımıyla büyükçe açılır. Üzerine sıvı yağ sürülüp önce karşılıklı olarak kapatılır ve kare bir hamur haline getirilir.
 
Bu hamur, yağlanmış tepsiye konur ve üzerine yağ sürülüp peynirli iç malzemeden konur.  Tezgahta diğer hamur da açılıp aynı işlem yapılır ve peynirli iç konulan hamurun üzerine konur. Tümü bu şekilde bitirilir. En üstüne iç malzeme konulmaz. Yağ döküldükten sonra elle bastırılarak hamur tepsiye yayılır. İstediğiniz büyüklüklerde kesilerek üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu ile süslenir. Önceden ısıtılmış 185 C fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder