26 Haziran 2015 Cuma

Çiğ Börek (Çi Börek)

 
Eskişehir'in meşhur çiğ böreğini sanırım hepimiz çok seviyoruz. Yağda kızartılması sebebiyle çok fazla tercih edilmese de ben çok severim. Çiğ böreğin asıl adı "Çi Börek" miş. Ancak genellikle çiğ börek olarak bilindiğinden tarifi verirken ben her iki isminide kullandım. İşte size süper bir tarif veriyorum. Yapıp yorumlarınızı benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Afiyet olsun.
 Malzemeler
Hamur için:
2.5 su bardağı un
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı soğuk su
İçi için:
250 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
Karabiber, tuz
½  çay bardağı su
Kızartmak için:
2 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı:
Geniş bir kabın içerisine un konup ortası açılır. İçine yoğurt, yumurta, sirke ve tuz ilave edilir ve çok yumuşak olmayan bir hamur yoğurulur.. Bu arada su az gelirse çok az ilave edilebilir. Hamur yaklaşık 1 saat kadar dinlendirilir. Diğer tarafta  kuru soğan küçük küçük doğranır ve kıymaya ilave edilir. Karabiber, tuz ve su ilave edilerek karıştırılır. Hamur dinlendikten sonra tezgaha alınır ve 10-11 parçaya ayrılır.
Daha sonra her biri pazı haline getirilir. Üzerlerine nemli bir bez örtülür ve sırayla un serperek pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Hamur ne çok kalın nede ince olacak orta kararda açılması gerekmektedir. Daha sonra iç malzemesinden bir kaşık kadar alıp hamurun yarısına konulur ve diğer yarısı üzerine kapatılır. Kenarları rulet veya bıçak yardımıyla kesilir. Tüm hamurlar aynı şekilde açıp kıymalı iç konularak kapatılır.
Hamurun ağız kısmının iyice yapışmış olmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde kızarırken suyu dışarı çıkabilir. Ardından çok kızgın ve bol yağda arkalı önlü kızartılır.  Sıcak olarak servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder