Yeşil mercimek tam bir protein deposudur. Ancak nedense pek sevilmez. Oysa glisemik indeksi oldukça düşük, lifli bir besindir ve bolca tüketilmesi gerekmektedir. Bende bu sefer börekle birlikte daha sevilebilir bir hale getirdim. Yeşil mercimeği bir kez de bu şekilde denemenizde fayda var çünkü çıtır çıtır çok güzel bir börek oldu. Afiyet olsun.
Malzemeler:
6 adet yufka
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
İçi için:
1,5 su bardağı yeşil mercimek
1 adet tane kuru soğan
1 tatlı kaşığı kadar domates salçası
1 tatlı kaşığı kadar biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
Çok az karabiber ve kırmızı biber
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Susam veya çörekotu
Yapılışı:
Öncelikle mercimeği ayıkladıktan sonra uygun bir tencereye alarak üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave ederek haşlanması için ocağa konur. Haşlandıktan sonra suyu süzülür. Daha sonra kuru soğanın kabukları soyularak ince ince yemeklik doğranır. Tavaya bir miktar sıvı yağ eklenip ocağa konularak kuru soğan pembeleşene kadar kavrulur. Kavrulmakta olan soğanların üzerine domates salçası ve biber salçası ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Haşlanmış mercimek, pul biber ve karabiberde ilave edilir. Son olarak tuzu da katılarak ocaktan alınır ve soğuması için bekletilir.
Böreğin sosu için çukur bir kabın içine yumurta (üzerine sürmek için 1 adet sarısı ayrılır.), süt ve sıvı yağ ilave edilerek karışım güzelce karıştırılır. Daha sonra tezgaha serilen yufkanın üzerine bu karışımdan bolca sürülür. Üzerine ikinci yufka serilerek aynı şekilde sos sürülüp, tekrar üçüncü yufka serilir. Üst üste serilen üç yufka eşit şekilde 12 parçaya ayrılır. Sigara böreği gibi her üçgenin geniş tarafına bir kaşık yardımıyla mercimekli iç harç konularak, yufkanın kenar kısımları içe doğru hafifçe katlanır ve rulo seklinde sarılır. Tüm parçalar aynı şekilde sarıldıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir. Kalan diğer 3 yufkaya da aynı işlemler yapılarak hazırlanan yufkalar da tepsiye yerleştirildikten sonra ayrılan yumurta sarısı bir fırça yardımıyla böreklerin üzerine sürülür ve susam veya çörek otu serpilerek önceden ısıtılmış 185 ºC fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder