Bu güzel kebabı çok farklı usullerde yapanlar gördüm. Ancak asıl çökertme kebabının aslı bu şekilde oluyor. Bu kebabı mutlaka deneyin ve lezzetin tadını çıkarın. Enfes bir kebap yemek isteyen varsa kaçırmayın bu tarifi derim. Afiyet olsun.
Malzemeler:
400 gr bonfile (jülyen doğranmış)
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı süt
Kekik, tuz ve kırmızı biber
4 adet patates
Sos için:
1 çay bardağı domates sosu
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 kase sarımsaklı yoğurt
Yapılışı:
Öncelikle et 1 yemek kaşığı zeytinyağı, süt , tuz, kekik ve kırmızı biber ile marine edilir. Patateslerin kabukları soyulup kibrit inceliğinde doğranır. Benim bu iş için kullandığım bir rendem olduğu için çok çabuk yaptım. Sizlerinde bu iş için kullanabileceğiniz bir alet varsa kullanabilirsiniz yoksa biraz vakit ayırıp ince çubuklar halinde patatesleri doğramanız gerekiyor. Daha sonra patatesler yıkanıp iyice nişastasının çıkması sağlanır. Yıkama işleminin ardından bir bez üzerine alınır ve suyu kurulanır. Kızgın yağda patatesler kızartılır.
Ancak kızartırken de patateslerin yanmaması için çok dikkat etmek gerekiyor. Patatesler çok ince oldukları için çok çabuk yanabilir. Kızaran patatesler kağıt serilmiş bir kabın içerisine alınır. Geniş bir tava boş olarak ocakta iyice kızdırılır. Daha sonra et tavaya alınır ve etin ani sıcaklık ile suyunun içersinde klaması sağlanarak kavrulur. Tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve tereyağı da eklenerek sotelenir.
Ayrı bir sos tavasında tereyağı kızdırılır ve domates sosu hazırlanır. Tüm hazırlıklar bittikten sonra servis tabağına kızaran patatesten bir miktar konur. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Etler üzerine yerleştirilir. En son domates sosu ile süslenip afiyetle yenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder