29 Haziran 2015 Pazartesi

Katıklı Dolma


Sizlere bugün yöresel bir tarif vermek istiyorum. Doğu Anadolu Bölgesinde çok yapılan, ama benim daha önce hiç bilmediğim bu dolmayı kayınvalidemden öğrendim. Gerçi benim yaptığım henüz onun yaptığı kadar lezzetli olmasa da yinede fena sayılmaz. Sizlere de mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Çünkü çok hafif bir yemektir. Şimdiden ellerinize sağlık afiyet olsun.
Malzemeler:
6 adet iri  kabak
200 gr yağlı kıyma
1 su bardağı ince bulgur
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı reyhan
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1-2 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
Sarımsaklı yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 tatlı kaşığı toz biber ile hazırlanan sos.
Yapılışı:
Bir kabın içerinde kıyma, ince ince doğranmış kuru soğan, reyhan, kırmızı biber, domates salçası ve tuz bir çay bardağı su ile karıştırılır. Daha sonra bu karışıma bulgur ilave edilir. Arada sırada elinizi ıslatacak şekilde su alınarak yoğurma işlemi sonuçlandırılır. Ayrı bir yerde kabakların kabukları soyulur ve iki parmak genişliğinde parçalara ayrılır. Bu parçaların her birinin içi kabak oyma aleti veya kaşık yardımıyla çıkartılır.
Hazırlanan iç malzemeden 1 ceviz büyüklüğünde alınarak kabağın içi doldurulur ve iki elinizin arasında sıkıştırılır. Tüm kabaklar bitirildikten sonra yayvan bir tencereye birbiri ardına sıralanarak dizilir. En son 2 su bardağı kaynar su ve tuz ilave edilerek, kısık ateşte pişirilir. Servis yapılırken üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağ gezdirilerek servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder