- Kimsenin hayır diyemeyeceği etli sarma birde güveçte olursa piştiği gün biten tek yemektir sanırım. Yok böyle bir lezzet kendim yaptığım için söylemiyorum ama gerçekten süper oldu. Yapmaya hep üşendiğim ama çok da sevdiğim etli sarmayı daha sık yapmam gerektiğini ve aslında o kadar da zor olmadığını yaptıktan sonra daha iyi anladım. Bence sizde bir kez deneyin. Daha sonra hep yapmak isteyeceksiniz. Bu kadar lezzete de birazcık zahmet çekmek değer doğrusu. Afiyetle yemeniz dileğiyle.
Malzemeler:
1/2 kg asma yaprağı
1 su bardağı pirinç
1 adet orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak (arzuya göre)
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kuru nane
1/2 su bardağı sıvı yağ
350 gram kıyma
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Üzeri için:
1/2 yemek kaşığ domates salçası
8-10 adet ekşi erik (yerine nar ekşiside olabilir.)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Su ve tuz
Yapılışı:
Asma yaprakları taze ise öncelikle tuzlu su ile haşlanır. Benim yapraklarım hazır olduğu için herhangi bir işlem yapmadım. Daha sonra pirinçler iyice yıkanır. Kuru soğan yemeklik olarak doğranır, sarımsak (arzu edilirse) ince ince kıyılır, kıyma, baharatlar ve tuz ile birlikte tümü köfte gibi karıştırılır. Asma yaprakları avuç içine veya bir tezgah üzerine serilir ve hazırladığınız iç malzemeden az bir miktar konularak sarılır. Yaprakların tümü bittikten sonra asma yapraklarından iki sıra güvecin içine serilir ve hazırlanan sarmalar sıra ile düzenli bir şekilde dizilir. Üzerine sıvı yağı gezdirilip, sulandırılan salça gezdirilir.
Erikler sarmaların üzerine konup dolma kapağı (yoksa herhangi bir tabak) kapatılır . Sarmaların üzerini geçecek kadar kaynar su dökülerek kısık ateşte pişirilir. Ara sıra sarmaları kontrol edip suyu çekmişse yine sıcak su ilave edilebilir. Güveç kap ısıyı muhafaza ettiği için, ocağı kapattıktan sonra da pişmeye devam edecektir. O nedenle pişip pişmediğini kontrol ederek zamanında ocağı kapatmayı unutmayın. Piştikten sonra üzerindeki kapak açılır ve erikler temizlenir ve sıcak sıcak, dilerseniz yoğurt ve üzerine sos ile servis yapılır. Afiyet olsun.
Erikler sarmaların üzerine konup dolma kapağı (yoksa herhangi bir tabak) kapatılır . Sarmaların üzerini geçecek kadar kaynar su dökülerek kısık ateşte pişirilir. Ara sıra sarmaları kontrol edip suyu çekmişse yine sıcak su ilave edilebilir. Güveç kap ısıyı muhafaza ettiği için, ocağı kapattıktan sonra da pişmeye devam edecektir. O nedenle pişip pişmediğini kontrol ederek zamanında ocağı kapatmayı unutmayın. Piştikten sonra üzerindeki kapak açılır ve erikler temizlenir ve sıcak sıcak, dilerseniz yoğurt ve üzerine sos ile servis yapılır. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:
Yorum Gönder