29 Haziran 2015 Pazartesi

İmam Bayıldı


Zeytinyağlı patlıcan deyince ilk aklıma nedense hep imam bayıldı gelir. Acaba bu ismi bu yemeğe kim neden vermiş doğrusu hep merak etmişimdir. Ama tadı çok güzel oluyor doğrusu. Yiyen imam da olsa siz de olsanız bayılacaksınız bu tarife. :)
Malzemeler:
6 adet patlıcan
Kızartmak için sıvıyağ
2 orta boy kuru soğan
1 baş sarımsak
3 adet sivribiber
3 adet domates
3 tutam tuz
1 tutam karabiber
1 dolu tatlı kaşığı toz şeker
½ demet maydanoz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Patlıcanları yıkayıp alacalı soyun. Soyduktan sonra tuzlu suda biraz bekletin. (Patlıcanın acısı çıkması için) Kızdırılmış yağda patlıcanları bütün olarak önlü arkalı yumuşayıncaya kadar kızartın. Hepsini kızarttıktan sonra kağıt havlunun üzerine alın. Soğanları yarım halka piyazlık olarak doğrayın. Sarımsakları da soyup ikiye bölün, biberleri de doğrayın. 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte önce soğanları ve sarımsağı ardından biberleri atıp tavada öldürün. Üzerine çekirdekleri çıkartılmış ve küp küp doğranmış domatesleri ekleyin. Domatesler biraz ölene kadar kavurun. Tuz, karabiber, şeker ve maydanozu ekleyip ateşten alın.
Patlıcanları fırın kabına dizin. Ortalarını, bıçak yardımıyla çizgi şeklinde açın, kaşıkla genişletin, tabana kadar inmemeye özen gösterin. İçlerine biraz toz şeker serpin ve iç malzemeyi tüm patlıcanlara doldurun. Tavada kalan domatesli suyu tepsinin dibine dökün.
Üstüne çok az zeytinyağı ve 1 su bardağı su koyarak 180 C fırında patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Not: Eğer kızartma yapmak istemezseniz her şeyi çiğ olarak koyup pişirme süresini biraz arttırarak da yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder