Kışın en güzel yemeklerinden biri olan lahana dolmasını zeytinyağlı olarak yaptım. Lahananın saymakla bitmeyen faydalarından bir kaçını size hatırlatmak isterim. İçerisinde bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum bulunur. Bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attığını kansızlığı giderdiğini ve kansere karşı etkili olduğunun da bilinmesi gerekli. Ayrıca uzmanlar, sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruduğunu, oralardaki yaraların iyileşmesini sağladığını da vurgulayarak, bu sebzenin, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor. Bu nedenle bol bol tüketilmesi gerekmektedir. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 adet küçük beyaz lahana
1 su bardağı pirinç
2 orta boy kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
Kuş üzümü, karabiber, kırmızı biber, isot (varsa), şeker ve tuz
2 su bardağı su
Yapılışı:
Öncelikle lahanalar yaprak yaprak ayrılır ve yıkanır. Daha sonra genişçe bir tencerede tuzlu su hazırlanır ve kaynatılır. Lahanalar yaprak yaprak suda haşlanır. Tencereye sığacak kadar koyabilirsiniz. Alt üst yaparak lahanaların sertliğinin giderilmesi sağlanır.
İç malzemesinin hazırlanması için kuru soğanlar robottan çekilip doğranır. Bir tencerede zeytinyağı ve kuru soğanlar kavrulur. Daha sonra tüm baharatlar 1 çay kaşığı kadar katılır ve karıştırılır. Yıkanan pirinç de ilave edilip kavrulduktan sonra suyu konur. İç malzeme pilav gibi suyunu çektikten sonra kapatılır ve dinlendirilir.
Lahana yapraklarının sert olan kısımları kesilir ve yaprak tezgaha serilir. İç malzemeden 1 yemek kaşığı kadar konulup yaprak sarar gibi sarılır. Arada bazıları çok düzgün olmayabilir. Onlarına bir şekilde düzgünce sarmaya çalışmalıdır.
İç malzemesinin hazırlanması için kuru soğanlar robottan çekilip doğranır. Bir tencerede zeytinyağı ve kuru soğanlar kavrulur. Daha sonra tüm baharatlar 1 çay kaşığı kadar katılır ve karıştırılır. Yıkanan pirinç de ilave edilip kavrulduktan sonra suyu konur. İç malzeme pilav gibi suyunu çektikten sonra kapatılır ve dinlendirilir.

Lahana yapraklarının sert olan kısımları kesilir ve yaprak tezgaha serilir. İç malzemeden 1 yemek kaşığı kadar konulup yaprak sarar gibi sarılır. Arada bazıları çok düzgün olmayabilir. Onlarına bir şekilde düzgünce sarmaya çalışmalıdır.
Tencereye sırayla dizdikten sonra üzerini geçecek kadar su, az tuz ve 2 yemek kaşığı da zeytinyağı dökülüp, üzerine düz bir tabak kapatılır. Daha sonra ocakta önce harlı ateşte sonra kısık ateşte ağır ağır pişirilir. Soğuduktan sonra limon ile birlikte afiyetle yiyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder