26 Haziran 2015 Cuma

Ispanaklı Arnavut Böreği


 
Ispanaklı Arnavut Böreği benim en sık yaptığım börektir. Arnavut Böreği aslında tek tek hamurların açılıp üst üste konularak, tekrar açılması ile yapılır. Ancak bu usul çok vakit aldığı için daha kolay bir yöntemle yaptığım bu böreği sizlerle paylaşıyorum. Tadı muhteşem nefis bir börek yemek isteyenlerin hemen deneyebileceği bir börek. Afiyet olsun. 
Malzemeler:
1 kg un
600 ml  su
1 tatlı kaşığı tuz
250 gr margarin
1 su bardağı zeytinyağı
İç malzemesi:
1 kg ıspanak
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Rahatça yoğurabileceğiniz bir kap içersine un elenir, ortası havuz şeklinde açılır ve üzerine tuz atılarak ölçülü su yavaş yavaş ilave edilerek hamur hazırlanır. (Bu tarz börek hamurlarını ne kadar çok yoğurursanız o kadar güzel ve özleşmiş bir hamur elde edersiniz.) Daha sonra hamurun üzeri örtülerek dinlenmesi için bırakılır.  Ispanak temizlenir ve yıkanır. Daha sonra yaprak kısımları ve sapları ayrı ayrı doğranır. Börek için yalnızca yaparak kısımları kullanılır. Uç kısımları da yemek yapılarak değerlendirilir. Ispanak yapraklarına zeytinyağı ve tuz katılarak elinizde ovarak yapraklar öldürülür. Böylelikle börek içide hazırlanmış olur. Diğer taraftan hamuru açtıktan sonra  kullanılmak üzere margarin bir küçük tencerede eritilir ve zeytinyağı ilave edilerek bekletilir. Hamur tezgaha un serpilerek alınır ve 5 eşit parçaya ayrılır. Elinizin ayası yardımıyla pazı olarak hazırlanır. Daha sonra 1 pazı haricinde diğerlerinin üzeri örtülür. Tezgah üzerine yine 1 avuç kadar un serpilerek hamur konur ve oklava yardımıyla açılır. Daha sonra ortasında yemek tabağı büyüklüğünde bir boşluk bırakıp kenarından 8 eşit parçaya ayrılır. Her bir parça ortaya gelecek şekilde katlanır ve açılır. Hep parça bir diğerinin üzerine konularak yuvarlak bir hamur yapılır. Bu hamurunda üzeri örtülür ve bekletilir. Daha sonra 2. pazı hamurda aynı işlemlerden geçirilir, ancak bu defa yağlama işleminden hemen sonra ilk açılan yağlanmış hamur , açmış ve yağlamış olduğunuz 2. hamurun ortasına yerleştirilir. Bundan sonra kapatma işlemi yine aynı şekilde tamamlanır. 3.pazı hamurda aynı şekilde açılıp hazırlanır ve iç içe kapatılmış olan 1. ve 2. hamurlar, bu defa 3. hamurun içersine konup kapatılır. 4. ve 5. pazı hamurlarda aynı şekilde hazırlanarak ayrıca bir yuvarlak hamur hazırlanır. Böylelikle elimizde böreğin alt kısmını oluşturan 1. 2. ve 3. pazı hamurlardan oluşan bir yuvarlak, böreğin üstünü yapmak içinde  4. ve 5. pazı hamurlardan oluşan başka bir yuvarlak hamur oluşur.

Daha sonra böreği koyacağınız yuvarlak tepsiniz yağlanır ve hazırlanan börek altı oklava yarımıyla açılarak tepsi büyüklüğüne getirilir ve tepsiye yerleştirilir. Hazırlanmış olan ıpnanaklı iç malzeme hamurun üzerine yayılır. Böreğin üst kısmıda aynı şekilde açılır ve büyütülür. Ispanağın üzerine kapatılır ve kenarlarına yağ gezdirilir.

Böreğin kenarlarındaki hamur, işaret parmağınızın yardımıyla içe doğru kapatılarak şekil verilir. En üstüne kalan yağ gezdirilirek 180-200°C önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıktıktan sonra biraz dinlendirilir ve dilediğiniz gibi kesilerek servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder