29 Haziran 2015 Pazartesi

Nohutlu Ispanak Çorbası

 
Ispanak tam bir vitamin deposudur . Özellikle K vitamininin en önde gelen kaynaklarından biridir. K vitamini aslında kemiklerdeki kalsiyum moleküllerini güçlendiren osteokalsin adlı bileşiği işler hale getirir.İstediğiniz kadar kalsiyum alsanız bile kalsiyum kemiklerinize nüfuz etmezse size bir faydası olmaz. Hatta vücudun diğer bölgelerinde kireçlenmelere bile neden olabilir. K vitamini, kalsiyum mineralinin ait oldukları  kemiklere girmelerinin garantisidir. Bu nedenle bu kadar faydalı olan ıspanağı mutlaka tüketmek gerekir. Bende Refika'nın uzun zaman önce yaptığı ıspanaklı çorbayı sizler için denemek istedim. Gerçekten çok güzel ve nefis bir çorba oldu. Şiddetle denemenizi tavsiye ediyorum. Özellikle ıspanak yemeyenler için bire bir.
Malzemeler:
½ kg ıspanak
1 adet soğan
2 diş sarımsak
3 çorba kaşığı zeytinyağı
5 bardak su
1 bardak tavuk suyu
200 gr haşlanmış nohut
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
Tuz
Karabiber
Üzeri için:
Acı/tatlı  biber sosu
Susam
Kırmızı pul biber ve kıtır
Yapılışı:
İnce ince yemeklik olarak doğranmış soğanları ve iri parçalara böldüğünüz sarımsakları  zeytinyağında biraz öldürülür. Soğan ve sarımsak pembeleşmeye başlayınca temizleyip yıkadığınız ıspanakları birkaç parçaya bölerek tencereye koyun. Ispanakların renkleri koyulaşmaya başlayınca, sıcak su ile birlikte tavuk suyunu (ben önceden hazırlayıp dondurucuda beklettiğim tavuk suyunu kullandım) ekleyin. Eğer tavuk suyu yoksa bir adet tavuk suyu tabletini ufalayarak tencereye atabilirsiniz. Bu şekilde 10-15 dk. kaynatın.Ispanaklar haşlanırken siz de bir tavada tereyağı ile  unu hafif pembeleşene kadar kavurun.

Karışımı tencereye boşaltın. El blenderı ile çorbayı tam olarak pürüzsüz bir hale getirin. Üzerine taze çekilmiş karabiber ve tuz ekleyin. Son olarak haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohutu çorbanıza ilave ederek bir kaç dakika da bu şekilde kaynatın ve ocaktan indirin. Servis için kaseye koyup üzerine bir kaç damla acı/tatlı biber sosu, susam ve kırmızı pul biber ekleyerek servis yapın. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder