Ben baba tarafından Yugoslav göçmeniyim. Dolayısıyla bizim için olmazsa olmaz olan arnavut böreğinin tadını tarif etmek yetmez, mutlaka tatmanız lazım. Ancak bu böreği yapabilmeniz için çok iyi hamur açabilmeniz gerekli . Sizler için her aşamasını resimlediğim ve bire bir ölçü kullandığım böreğimizi umarım denersiniz.
Malzemeler:
1 kg un
600 ml su
1 tatlı kaşığı tuz
250 gr margarin
1 su bardağı zeytinyağı
İç malzemesi:
500 gr pırasa
250 gr kıyma
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet domates
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Rahatça yoğurabileceğiniz bir kap içersine un elenir, ortası havuz şeklinde açılır ve üzerine tuz atılarak ölçülü su yavaş yavaş ilave edilerek hamur hazırlanır. (Bu tarz börek hamurlarını ne kadar çok yoğurursanız o kadar güzel ve özleşmiş bir hamur elde edersiniz.) Daha sonra hamurun üzeri örtülerek dinlenmesi için bırakılır. Pırasa temizlenir ve yıkanır. Daha sonra yemeklik soğan doğrar gibi doğranarak hazırlanır. Kıyma bir tencere içersinde zeytinyağı ile birlikte kavrulur ve rendelenmiş domates ile salça ilave edilir. Ardından doğranmış pırasalar eklenir. Kendi suyu ile pişene kadar kısık ateşte kavrulur. Böylelikle börek içide hazırlanmış olur ve soğumaya bırakılır. Diğer taraftan hamuru açtıktan sonra kullanılmak üzere margarin bir küçük tencerede eritilir ve zeytinyağı ilave edilerek bekletilir. Hamur tezgaha un serpilerek alınır ve 5 eşit parçaya ayrılır. Elinizin ayası yardımıyla pazı olarak hazırlanır. Daha sonra 1 pazı haricinde diğerlerinin üzeri örtülür. Tezgah üzerine yine 1 avuç kadar un serpilerek hamur konur ve oklava yardımıyla açılır. Büyük bir şekilde açıldıktan sonra margarin ve zeytinyağı karışımından 3-4 yemek kaşığı kadar hamurun üzerine dökülür.
Fırça yardımıyla her tarafı yağlanır. Önce bir tarafı yarım ay şeklinde kapatılır, daha sonra diğer tarafı onun üzerine gelecek şekilde kapatılır, yine üzerine 1 yemek kaşığı yağ sürülür ve kare olacak şekilde kapatılır. Bu hamur üzeri örtülü bir şekilde bekletilir. Daha sonra 2. pazı hamurda aynı işlemlerden geçirilir, ancak bu defa yağlama işleminden hemen sonra kare şekilde bekletilen hamur, açmış ve yağlamış olduğunuz 2. hamurun ortasına yerleştirilir. Bundan sonra kapatma işlemi yine aynı şekilde tamamlanır. 3.pazı hamurda aynı şekilde açılıp hazırlanır ve iç içe kapatılmış olan 1. ve 2. hamurlar, bu defa 3. hamurun içersine konup kapatılır. 4. ve 5. pazı hamurlarda aynı şekilde hazırlanarak ayrıca bir kare şeklinde hazırlanır. Böylelikle elimizde böreğin alt kısmını oluşturan 1. 2. ve 3. pazı hamurlardan bir kare, böreğin üstünü yapmak içinde 4. ve 5. pazı hamurlardan hazırlanmış ikinci bir kareniz oluşur.
Daha sonra böreği koyacağınız kare tepsiniz yağlanır ve hazırlanan börek altı oklava yarımıyla açılarak tepsi büyüklüğüne getirilir ve tepsiye yerleştirilir. Diğer tarafta soğumuş olan pırasalı iç malzemesi hamurun üzerine yayılır. Böreğin üst kısmı da aynı şekilde açılır ve büyütülür. Pırasanın üzerine kapatılır ve kenarlarına yağ gezdirilir. Böreğin kenarlarındaki hamur, işaret parmağınızın yardımıyla içe doğru kapatılarak şekil verilir. En üstüne kalan yağ gezdirilerek 180-200°C önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıktıktan sonra biraz dinlendirilir ve kare kare kesilerek servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder