29 Haziran 2015 Pazartesi

Zeytinyağlı Kuru Biber ve Patlıcan Dolması

Malzemeler:
Kurutulmuş kırmızı biber ve patlıcan (halep) (25 adet kadar)
2 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı pirinç
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı tuz
Yeteri kadar su
Yapılışı:
Öncelikle kuru biber ve patlıcanlar suda haşlanır. Haşlandıktan sonra hepsinin içleri kontrol edilir. (Bazen kuru dolmalıkların iç kısımları çürük olabiliyor dikkatle bakmakta fayda var.) Ayrı bir tencereye zeytinyağı konur ve  yemeklik doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur . Ardından fıstık ve üzüm de katılarak, yıkanmış ve ayıklanmış pirinç ilave edilir. Yenibahar, tarçın,  nane,  kırmızı biber ve tuz da ailave edilerek pirincin üzerini geçecek kadar su konularak kısık ateşte yarı çiğ olacak şekilde pişirilir.
                                                   
İç malzeme biraz demlendikten sonra biber ve patlıcanların içleri doldurulur. Ağız kısımları sıkıca kapatılır. Daha sonra tencereye dizilir ve üzerine 2-3 su bardağı kadar sıcak su, biraz tuz ve 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve dilimlenmiş limon parçaları  ilave edilerek, üzerine küçük bir porsolen kapak kapatılıp, tencerede 15-20 dk. pişirilir. 

Bu arada bir çatal yardımıyla pişip pişmediği kontrol edilir. Eğer pişmediyse üzerine biraz daha sıcak su ilave edilir. Piştikten sonra dolmanın soğuması için servis tabağına alınır. Servis yapılır.


Not: Normalde küçük dolmalık biberler için  1 adet biber için 1 yemek kaşığı (silme) pirinç konulursa iç malzeme artmamış oluyor. Ancak benim kurumuş biber ve patlıcanlarım büyük olduğu için pirinç ölçüsünü ona göre ayarladım. Sizde yaparken buna göre bir ayarlama yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder