2 Temmuz 2015 Perşembe

Çizik Yeşil Zeytin

Markette sepet içersinde gördüğüm yeşil zeytinler o kadar güzel görünüyordu ki almadan geçemedim. Yapmayı da bilmediğim halde denemek istedim ve başardım. İşte sizlerle de paylaşıyorum. Çok lezzetli ve sağlıklı bir zeytin oldu. Sizler için en ince ayrıntısına kadar araştırdım. Gelecek sefer kırma zeytin yapıp sizlerle paylaşacağım. Mutlaka sizlerde deneyin.
Malzemeler:
1 kg ham zeytin

3 tatlı kaşığı kaya tuzu

2 tatlı kaşığı limon tuzu

1 dilim limon
Su ve zeytinyağı 
Yapılışı:
Yeşil zeytini bıçakla 2-3 yerinden çizip cam kavanoza koyun. Zeytinlerin üzerine gelecek kadar su ile doldurun ve normal çeşme suyu ile 3 hafta ila 6 hafta süreyle her gün suyunu değiştirin. Suyu değiştirirken zeytinleri dökmemeye dikkat edip, yeniden su ile doldurun. Bu ham zeytinlerin acısını çıkarmak için ve tatlandırmak için gerekli bir işlem.
Daha sonra ara sıra zeytinin tadına bakıp, acılığının gidip gitmediği ve renginin değiştiği kontrol edilir. Tadının istediğiniz lezzette olduğunu gördükten sonra tüm zeytinleri bir kaba boşaltıp,  yeni bir kavanoza aktarın. Üzerine limon tuzunu ve tuzu ilave edip suyu zeytinlerin üzerine gelecek şekilde doldurup, en üstüne 1 dilim limon parçası ve bir miktar zeytinyağı döktükten sonra ağzını kapatıp 15 gün bekletin. 
Daha sonra kahvaltılarda afiyetle yemeye başlayabilirsiniz. Afiyet olsun.
Önemli Not: Ev yapımı zeytin dışarıdan hazır aldığımız zeytinler gibi çok açık renk sarı olmuyor. Bunun nedeni içerisine Kostik, diğer adıyla sabun sodası kullanıyor olmalsıdır. Bu madde zeytinin çabucak acısını bırakmasını ve 10 gün gibi bir süre zarfında sofralarımıza ulaşmasını sağlıyor. Ancak Kostik çok ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir katkı maddesidir. Özellikle görme problemlerine, akciğer ve karaciğer sorunlarına kadar geniş bir yan etkisi var. Hatta kostik zeytinyağlı sabunların bile içine konulmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder