2 Temmuz 2015 Perşembe

Kaymaklı Ayva Tatlısı



Ayva en sevdiğim meyvelerden biridir. Hele de  tatlısına bayılırım. Hem  hafif  hem de  çok faydalı bir Meyvedir. İçeriğinde protein, şeker, organik asit, A, B2 ve C vitamini ve demir, bakır, potasyum gibi minerallerden zengin, tohumları ise yağ ve protein mevcuttur. Aynı zamanda vücudun gücünü artırarak, zinde tutmaya yardımcı olarak yorgunluk ve bitkinlikten korur. Bu nedenle kış aylarına girdiğimiz şu günlerde bol miktarda bulabildiğimiz ayvadan bolca tüketip sağlıklı olmaya ne dersiniz.  
Malzemeler:
6 adet ayva
4 su bardağı şeker
4 adet karanfil
6 su bardağı su
1 çay kaşığının ucu kadar gıda boyası
Yapılışı:
Ayvaların kabukları soyulur ve ikiye bölünüp ortasından çekirdek yuvaları çıkarılır. Aynı zamanda ayvanın çekirdekleri de ayrı bir yerde toplanıp bekletilir. Ayvalar kararmaması için limonlu suya konup bekletilir. Daha sonra yayvan bir tencereye veya tepsiye yerleştirilir. Ölçülü şeker ayvaların üzerine serpilip, diğer yandan gıda boyası ile renklendirilen su üzerine dökülür. En son karanfil taneleri ve ayva çekirdekleri de suya konularak önce harlı, daha sonra kısık ateşte pişirilir.

Ara sıra pişerken ayvalar ters yüz çevrilerek tüm yüzeyinin pişmesi sağlanır.  Suyunu çekip ayvalar yumuşadıktan sonra ocaktan indirilir. Soğuduktan sonra üzerine kaymak ile servis yapılır.

Not: Gıda boyası yerine kızamık şekeri de koyabilirsiniz. Yada hiç boya kullanmadan sadece ayvanın çekirdeklerini atarsanız o zamanda ayvanın kendi doğal rengi ile renk verebilirsiniz.




Öneri: Ayva çekirdeklerinin bir kısmını bir kabın içersine alarak üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyun ve bir gün bekletin. Dilerseniz bu jöle kıvamındaki suyu yüzünüze sürerek doğal botoks yapın, dilerseniz başka bir tatlınızda doğal jöle olarak kullanın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder