20 Temmuz 2015 Pazartesi

Şekerpare


Şekerpare deyince hep rahmetli canım babam aklıma gelir. Çok severdi şekerpareyi, adına da parmak bastı tatlısı derdi. Nur içinde yatsın canım babam; senin için, ruhun için bu bayram parmak bastı tatlısı yaptım. Dilerim ağzında bulunmuştur. Şimdi sizlere bu güzel şekerpare tarifini vermek istiyorum. Dilerim sizlerde çok beğenirsiniz.

Malzemeler :
1 su bardağından 2 parmak eksik pudra şekeri
1 su bardağı irmik
2 adet yumurta (1 adet sarı üstüne sürülecek)
1 paket kabartma tozu
250 gr margarin (oda sıcaklığında)
2,5 su bardağı un

Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
Çeyrek limon suyu

Üzeri için :
1 su bardağı fındık içi

Yapılışı :
Şeker ve su şerbet yapmak için bir kaba alınır. Kaynayıp hafif kıvam aldıktan sonra limon suyu ilave edilip, 1-2 taşım sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Diğer yandan oda sıcaklığındaki margarin, pudra şekeri, yumurta (1 adet sarı üzerine sürmek için ayrılacak), irmik karıştırılır. Son olarak un ile kabartma tozu ilave edilir. 
Hamur toparlandıktan sonra cevizden biraz büyük parçalar halinde avuç içerisinde yuvarlanır ve parmağınızın ucu ile ortasına oyuk açılır. Tüm hamurlar bittikten sonra üzerine yumurta sarısı sürülür. Dilerseniz bu oyuk kısımlara birer adet fındık yerleştirilir.  180 C önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Şerbet ve tatlı ılık olarak buluşturulur. Tüm şerbet çekip şekerpareler yumuşadıktan sonra servis yapılır. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder