Aşure nedense sadece asure ayında yapılan bir tatlıdır. Aslında her zaman yapılıp, yenilecek kadar güzel ve besleyici bu tatlı bence çok basit. İşte bu sebepledir ki size kolayca yapabileceğiniz bir tarif vermek istiyorum. Aşureyi yapıp hem kendiniz yiyin, hemde komşularınıza birer tabak verin. Böylelikle hem komşularınızla tanışmış olur, hemde çok güzel bir geleneğimizi sürdürmüş olursunuz. Tarif benden bereketi Allahtan. Yapanlara ve yapacaklara şimdiden kolay gelsin.
Malzemeler:
750 gr buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
5 su bardağı toz şeker
4 çorba kaşığı pirinç
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı kayısı
3 adet karanfil
Süslemek için:
İncir, nar, fındık, fıstık, ceviz ve tarçın
Yapılışı:
Öncelikle buğdaylar akşamdan üzerini 2 parmak geçecek kadar su ile doldurularak 10 dk. düdüklüde haşlanır ve havası çıktıktan sonra kapağı açılır. Üzerine sıcak su ilave edilerek sabaha kadar şişmesi için kapağı kapatılarak bekletilir. Bu arada akşamdan nohut ve kurufasulye sıcak su ve biraz tuz ile ıslatılır. Ertesi gün ıslatılmış olan nohut ve fasulye de düdüklüde 10 dk. kadar haşlanır. İncir, üzüm ve kayısıda ayrı ayrı kaplarda üzerini geçecek kadar su ilavesi ile haşlanır. Önceden ıslatılan ve haşlanan buğday büyükçe bir tencereye alınıp, suyunu yine çektiği için üzerini geçecek kadar su ilave edilir ve ocakta kaynamaya bırakılır.
Bu arada haşlanmış olan nohut ve fasulye de ilave edilir. Hepsi birlikte kaynamaya devam ederken, haşlanmış olan pirinç, daha sonra küçük doğranmış ve pişirilmiş kayısılar, üzümler, karanfil taneleri de ilave edilir. Son olarak portakal kabuğu rendesi atılır. Tüm malzemeler yumuşadıktan sonra şekeri ilave edilip, bir iki taşım daha kaynatılıp kıvamı kontrol edilir. Eğer aşureniz yine katılaştıysa kaynar su ilave edebilirsiniz. Su ilave etmekten korkmayın ama mutlaka sıcak olmasına dikkat edin. Çünkü buğday çok fazla su çeker. Sıcakken kaselere boşaltıp soğuması için biraz bekleyin. Son olarak üzerine kuru yemişler, nar ve tarçın ile süsleyip servis edin. Afiyet olsun. Allah bol bol bereket versin.
Bu arada haşlanmış olan nohut ve fasulye de ilave edilir. Hepsi birlikte kaynamaya devam ederken, haşlanmış olan pirinç, daha sonra küçük doğranmış ve pişirilmiş kayısılar, üzümler, karanfil taneleri de ilave edilir. Son olarak portakal kabuğu rendesi atılır. Tüm malzemeler yumuşadıktan sonra şekeri ilave edilip, bir iki taşım daha kaynatılıp kıvamı kontrol edilir. Eğer aşureniz yine katılaştıysa kaynar su ilave edebilirsiniz. Su ilave etmekten korkmayın ama mutlaka sıcak olmasına dikkat edin. Çünkü buğday çok fazla su çeker. Sıcakken kaselere boşaltıp soğuması için biraz bekleyin. Son olarak üzerine kuru yemişler, nar ve tarçın ile süsleyip servis edin. Afiyet olsun. Allah bol bol bereket versin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder