5 Ekim 2015 Pazartesi

Karışık Turşu


Artık kışlık turşu yapma zamanı geldi. Hazır sebzeler pazarlarda bolca varken bu fırsatı kaçırmayın. Tarif benden gerisi sizden. Kolay gelsin afiyetle yemeniz dileğiyle.

Malzemeler:
1 kg yeşil domates
1 kg küçük salatalık
½ kg sivri biber
½ kg kelek
2-3 tane kırmızı domates
3 bas sarımsak
1 yemek kaşığı nohut
½ bağ maydanoz
3 adet olgun domates
3 lt su
1 su bardağı sirke
4-5 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı limon tuzu
2 tatlı kaşığı şeker
5 lt lik turşu kabı

Yapılışı:
Tüm malzemeler iyice yıkanır ve suları süzülmesi için bir kenarda bekletilir. Sarımsak diş diş ayrılır ve suyun içine konur. (Bunu turşu yapmadan 1 gün önce yaparsanız daha iyi olur. Çünkü sarımsakları çok rahat temizlersiniz.) Keleklerin kabukları soyulup 2’ ye ayrılır ve içindeki çekirdekler ayıklanır. Salatalıkların yalnızca bas kısımları çok az kesilir. Domatesler ve sivri biberler birkaç yerinden çatal ile delinir. Tüm bu işlemler bittikten sonra turşu kavanozunun en altına nohut atılır . Daha sonra karışık şekilde salatalık, yeşil ve kırmızı domates ve kelek ve biber yerleştirilir. Tüm malzemeler bu şekilde bitirilir. 


Sarımsaklar küçük küçük doğranıp, malzemelerin üzerine konur. 2 adet olgun domates rendelenerek turşuya ilave edilir. Son olarak maydanoz ile ağzı sıkıştırılır.  Genişçe bir kabın içinde su, sirke, şeker, limon tuzu ve tuz ilave edilir. Tümü erimesi için iyice karıştırılır. Bu su turşuya ilave edilir. Kavanozun kapağı kapatılarak serin bir yerde bekletilir. Birkaç gün sonra turşunun suyundan bir tatlı kaşığı alınıp tadına bakılır. Tüm sebzeler tuzu çekeceği için bir kontrol yapmakta fayda vardır. Turşunun suyu hafif ağzınızı yakacak gibi olmalıdır. Şayet ağzınızı yakacak tuzlulukta değilse turşu suyunun bir kısmını bir kaba boşaltıp, 1-2 yemek kaşığı daha tuz ilave edip karıştırın ve turşuya geri koyun. Kapağını kapattıktan sonra kavanozu ters düz yapıp karıştırın ve yine serin yerde bekletmeye devam edin.

Not: Unutmayın turşuyu mutlaka serin bir yerde bekletmekte fayda var. Yavaş yavaş olursa daha lezzetli olur. Kışın afiyetle yemeniz dileğiyle.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder