Bir tanecik kızım
Ceren’imin doğum günü için yaptığım pasta görenleri hayran bıraktı. Biraz
yorucu da olsa onun için her şeye değer. Şimdi sizlere bu muhteşem pastayı
nasıl yaptığımı anlatmak istiyorum. Belki sizde kendi çocuklarınız için yapmak
istersiniz kim bilir.
Pandispanya
için:
10 adet
yumurta
1 tutam
tuz
5 çay
bardağı şeker
6 çay
bardağı un
4 yemek
kaşığı kaynar su
½ çay
bardağı sıvıyağ
1 paket
kabartma tozu
Pastacı
Kreması için:
1 kg
süt
12
yemek kaşığı dolusu şeker
4 yemek
kaşığı un
2 yemek
kaşığı nişasta
4 adet
yumurta
1 paket
vanilya
2 yemek
kaşığı tereyağı (en son konulacak)
Üst kaplaması için:
½ kg
beyaz şeker hamuru
½ kg
siyah şeker hamuru
250 gr
kırmızı şeker hamuru
3 adet
muz
Yapılışı:
İlk olarak yumurtaların sarıları ve beyazı ayrılıp iki
ayrı kaba konulur. Yumurta beyazlarının içerisine biraz tuz atıp köpük köpük
olana kadar mikser ile çırpılır. Yumurta sarılarının içine de şekeri koyup
çırpma işlemine devam edin. Bu arada sarıların içerisine 4 yemek kaşığı kadar
kaynar su ekleyip şekerin daha kolay erimesini sağlayın. Elenmiş unu, sıvıyağı
ve kabartma tozunu da ekleyerek karıştırın.
Son olarak kar haline gelmiş olan yumurta beyazlarını
fazla indirmeden karışıma ekleyip pandispanya bekletilmeden biri küçük diğeri
büyük iki ayrı yağlanmış ve unlanmış kelepçeli kalıba konur. Kek karışımını
birkaç kez tezgaha vurup hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayıp, kalıbı soğuk
fırına koyun. Kenarı kabarmaya başladığında 200 C, sonrasında ise 150
C’ye düşürerek pembeleşinceye kadar pişirin. Yaklaşık pişirme süresi 45-50 dk.
kadardır. Pişip pişmediğini anlamak için kürdan veya ince bir bıçak
kullanabilirsiniz. Tam olarak piştikten sonra fırından çıkartarak ilk sıcaklığı
çıktıktan sonra kelepçeli kalıptan çıkarıp, telin üzerine veya temiz bir bez
üzerine çıkarılır. Pastanızı yapmadan 1 gün önce pandispanyayı yapıp, ertesi gün
kremasını yaparsanız yaş pastanızdan daha iyi sonuç alırsınız. Krema için tencereye
toz şeker, un, nişasta, yumurtalar konur. Süt yavaş yavaş dökülerek iyice
özleşene kadar karıştırılır. Daha sonra karıştırarak ocakta pişirilir. Krema göz göz olmaya başlayınca ocaktan alınır. Son olarak vanilya ve tereyağı ilave edilerek mikser yardımıyla karıştırılır. Pürüzsüz
bir kıvam elde edilince soğuması için bırakılır.
Büyük olan pandispanya 3 eşit parçaya bölünür ve arasına
krema sürülür. Aralarına muz dilimleri konur. Diğer pandispanya üzerine
kapatılır. Onunda üzerine krema sürülüp, tekrar son kat pandispanya konup,
üzeri ince bir tabaka krema ile kaplanır. Küçük pandispanya da aynı
şekilde yapılıp hazırlanır. Daha sonra başka bir tezgah üzerinde beyaz şeker
hamuru önce elde yumuşatılır. Nişasta yardımı ile genişçe açılır. Hamuru çok
kalın açmamaya özen gösterin. Kreması sürülen büyük pasta, geniş ve düz bir servis
tabağının üzerine konur. Açılan şeker hamur üzerine konup düzeltilerek pastaya
yerleştirilir. Kenarları mutfak makası veya bıçak ile dikkatlice kesilir. Küçük
pasta diğerinin tam ortasına yerleştirilir. Yerinden kaldırmadan önce kremadan
dolayı kaymasın diye birkaç yerinden uzun çubuklarla tutturulur. Daha sonra kalan hamur toparlanıp tekrar
açılır ve küçük pasta da kapatılıp kenarları dikkatlice kesilir. Daha sonra
siyah hamur açılır şekil verilerek kesilir ve su yardımıyla hamura
yapıştırılır. Kalan hamurlardan küçük toplar hazırlanır ve pastanın kenarlarına
konur. Son olarak kırmızı hamur uzunlamasına açılır ve fiyonk yapmak için
kesilir. Şeker boncuklarla süslenerek soğuması için buzdolabına kaldırılır.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder