23 Aralık 2015 Çarşamba

Doğum Günü Pastası

 

Bir tanecik kızım Ceren’imin doğum günü için yaptığım pasta görenleri hayran bıraktı. Biraz yorucu da olsa onun için her şeye değer. Şimdi sizlere bu muhteşem pastayı nasıl yaptığımı anlatmak istiyorum. Belki sizde kendi çocuklarınız için yapmak istersiniz kim bilir.

Malzemeler:
Pandispanya için:
10 adet yumurta
1 tutam tuz
5 çay bardağı şeker
6 çay bardağı un
4 yemek kaşığı kaynar su
½ çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu

Pastacı Kreması için:
1 kg süt
12 yemek kaşığı dolusu şeker
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
4 adet yumurta
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı tereyağı (en son konulacak)

Üst kaplaması için:
½ kg beyaz şeker hamuru
½ kg siyah şeker hamuru
250 gr kırmızı şeker hamuru
3 adet muz

Yapılışı:
İlk olarak yumurtaların sarıları ve beyazı ayrılıp iki ayrı kaba konulur. Yumurta beyazlarının içerisine biraz tuz atıp köpük köpük olana kadar mikser ile çırpılır. Yumurta sarılarının içine de şekeri koyup çırpma işlemine devam edin. Bu arada sarıların içerisine 4 yemek kaşığı kadar kaynar su ekleyip şekerin daha kolay erimesini sağlayın. Elenmiş unu, sıvıyağı ve kabartma tozunu da ekleyerek karıştırın. 
  
Son olarak kar haline gelmiş olan yumurta beyazlarını fazla indirmeden karışıma ekleyip pandispanya bekletilmeden biri küçük diğeri büyük iki ayrı yağlanmış ve unlanmış kelepçeli kalıba konur. Kek karışımını birkaç kez tezgaha vurup hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayıp, kalıbı soğuk fırına koyun. Kenarı kabarmaya başladığında 200 C, sonrasında ise 150 C’ye düşürerek pembeleşinceye kadar pişirin. Yaklaşık pişirme süresi 45-50 dk. kadardır. Pişip pişmediğini anlamak için kürdan veya ince bir bıçak kullanabilirsiniz. Tam olarak piştikten sonra fırından çıkartarak ilk sıcaklığı çıktıktan sonra kelepçeli kalıptan çıkarıp, telin üzerine veya temiz bir bez üzerine çıkarılır. Pastanızı yapmadan 1 gün önce pandispanyayı yapıp, ertesi gün kremasını yaparsanız yaş pastanızdan daha iyi sonuç alırsınız. Krema için tencereye toz şeker, un, nişasta, yumurtalar konur. Süt yavaş yavaş dökülerek iyice özleşene kadar karıştırılır. Daha sonra karıştırarak ocakta pişirilir. Krema göz göz olmaya başlayınca ocaktan alınır. Son olarak vanilya ve tereyağı ilave edilerek mikser yardımıyla karıştırılır. Pürüzsüz bir kıvam elde edilince soğuması için bırakılır. 

   
Büyük olan pandispanya 3 eşit parçaya bölünür ve arasına krema sürülür. Aralarına muz dilimleri konur. Diğer pandispanya üzerine kapatılır. Onunda üzerine krema sürülüp, tekrar son kat pandispanya konup,  üzeri ince bir tabaka krema ile kaplanır. Küçük pandispanya da aynı şekilde yapılıp hazırlanır. Daha sonra başka bir tezgah üzerinde beyaz şeker hamuru önce elde yumuşatılır. Nişasta yardımı ile genişçe açılır. Hamuru çok kalın açmamaya özen gösterin. Kreması sürülen büyük pasta, geniş ve düz bir servis tabağının üzerine konur. Açılan şeker hamur üzerine konup düzeltilerek pastaya yerleştirilir. Kenarları mutfak makası veya bıçak ile dikkatlice kesilir. Küçük pasta diğerinin tam ortasına yerleştirilir. Yerinden kaldırmadan önce kremadan dolayı kaymasın diye birkaç yerinden uzun çubuklarla tutturulur.  Daha sonra kalan hamur toparlanıp tekrar açılır ve küçük pasta da kapatılıp kenarları dikkatlice kesilir. Daha sonra siyah hamur açılır şekil verilerek kesilir ve su yardımıyla hamura yapıştırılır. Kalan hamurlardan küçük toplar hazırlanır ve pastanın kenarlarına konur. Son olarak kırmızı hamur uzunlamasına açılır ve fiyonk yapmak için kesilir. Şeker boncuklarla süslenerek soğuması için buzdolabına kaldırılır. Afiyet olsun.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder