9 Aralık 2015 Çarşamba

Yıldız Yaş Pasta



Tüm kutlamalarımızda yaş pastamızı ben yaparım. Her zaman farklı şekiller yapıp misafirlerimizi şaşırtmak hoşuma gidiyor. Bu defa da pastama yıldız şekli vererek farklı bir görüntü elde ettim. Çok güzel oldu. Sizlere de ilham vermesi için paylaşıyorum. Afiyet olsun.

Malzemeler:
Pandispanya için:

5 adet yumurta
1 tutam tuz
2,5 çay bardağı dolusu şeker
3 çay bardağı tepeleme un
2 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu

Pastacı Kreması için:

500 ml süt
7 yemek kaşığı dolusu şeker
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
2 tane yumurta sarısı
3 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya

Üst kaplaması için:
1 paket krem şanti
1 su bardağı soğuk süt


Yapılışı:
İlk olarak yumurtaların sarıları ve beyazı ayrılıp iki ayrı kaba konulur. Yumurta beyazlarının içerisine biraz tuz atıp köpük köpük olana kadar mikser ile çırpılır. Yumurta sarılarının içine de şekeri koyup çırpma işlemine devam edin. Bu arada sarıların içerisine 2 yemek kaşığı kadar kaynar su ekleyip şekerin daha kolay erimesini sağlayın. Elenmiş unu ve kabartma tozunu ekleyerek karıştırın. 

 

Son olarak kar haline gelmiş olan yumurta beyazlarını fazla indirmeden karışıma ekleyip pandispanya bekletilmeden yağlanmış ve unlanmış kelepçeli kalıba konur. Kek karışımını birkaç kez tezgaha vurup hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayıp kalıbı soğuk fırına koyun. 

 

Kenarı kabarmaya başladığında 200 C, sonrasında ise 150 C’ye düşürerek pembeleşinceye kadar pişirin. Yaklaşık pişirme süresi 45-50 dk. kadardır. Pişip pişmediğini anlamak için kürdan veya ince bir bıçak kullanabilirsiniz. Tam olarak piştikten sonra fırından çıkartarak ilk sıcaklığı çıktıktan sonra kelepçeli kalıptan çıkarıp telin üzerine veya temiz bir bez üzerine çıkarılır. Pastanızı yapmadan 1 gün önce pandispanyayı yapıp ertesi gün kremasını yaparsanız yaş pastanızdan daha iyi sonuç alırsınız. Krema için öncelikle tencereye süt ve toz şeker konup ılıtılır. 


Ayrı bir kapta un ve nişasta, yumurta sarıları ile karıştırılır.  Süt ılındıktan sonra 1 kepçe ile bu karışıma süt ilave edilir ve karıştırılır. Daha sonra ılınan süte bu karışım katılır ve hızlı bir şekilde karıştırılarak krema pişirilir. Krema göz göz olmaya başlayınca ocaktan alınır. Vanilya konup kabuk tutmasını önlemek için arada bir karıştırarak soğutulur. Bu arada dilerseniz içine 1-2 yemek kaşığı tereyağı (kakaolu krema isterseniz bu arada kakaoyu da ilave edebilirsiniz) ilave ederek mikser yardımıyla karıştırılır. Pürüzsüz bir kıvam elde edilince soğuması için bırakılır. 


Pandispanya 2 veya 3’ e bölünüp arasına krema sürülür. Dilerseniz arasına muz dilimleri de konur. Diğer pandispanya üzerine kapatılır. Onunda üzerine krema sürülüp, tekrar son kat pandispanya konup,  kalan tüm krema pastaya güzelce sürülür. Daha sonra yıldız şeklinde keserek kesilen kısımlar krema ile tamamlanır. Krem şanti ile üzeri son kat olarak kaplanır. Şeker ve süslerle süslenerek soğuması için buzdolabına kaldırılır. Afiyet olsun.







4 yorum:

  1. Ayla hnm üstündeki pitircikler nedir?

    YanıtlaSil
  2. Ayla Hanım uzun zamandır sayfanızı ziyaret etmiyorduk etmek gerektiğini gösterdiniz çok güzel görünüyor. Eşime söyleyim de aynısından yapsın elinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Offf çok güzel görünüyor ellerine sağlık şekerim en kısa zamanda denemem lazımmmm..

    YanıtlaSil