Tüm kutlamalarımızda yaş pastamızı ben yaparım. Her zaman farklı şekiller yapıp misafirlerimizi şaşırtmak hoşuma gidiyor. Bu defa da pastama yıldız şekli vererek farklı bir görüntü elde ettim. Çok güzel oldu. Sizlere de ilham vermesi için paylaşıyorum. Afiyet olsun.
Malzemeler:
Pandispanya için:
5 adet yumurta
1 tutam tuz
2,5 çay bardağı dolusu şeker
3 çay bardağı tepeleme un
2 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
Pastacı Kreması için:
500 ml süt
7 yemek kaşığı dolusu şeker
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
2 tane yumurta sarısı
3 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
Üst kaplaması için:
1 paket krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
1 paket vanilya
Üst kaplaması için:
1 paket krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
Yapılışı:
İlk olarak yumurtaların
sarıları ve beyazı ayrılıp iki ayrı kaba konulur. Yumurta beyazlarının
içerisine biraz tuz atıp köpük köpük olana kadar mikser ile çırpılır. Yumurta
sarılarının içine de şekeri koyup çırpma işlemine devam edin. Bu arada
sarıların içerisine 2 yemek kaşığı kadar kaynar su ekleyip şekerin daha kolay
erimesini sağlayın. Elenmiş unu ve kabartma tozunu ekleyerek karıştırın.
Son
olarak kar haline gelmiş olan yumurta beyazlarını fazla indirmeden karışıma ekleyip
pandispanya bekletilmeden yağlanmış ve unlanmış kelepçeli kalıba konur. Kek
karışımını birkaç kez tezgaha vurup hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayıp kalıbı soğuk
fırına koyun.
Kenarı kabarmaya başladığında 200 C, sonrasında ise 150 C’ye
düşürerek pembeleşinceye kadar pişirin. Yaklaşık pişirme süresi 45-50 dk.
kadardır. Pişip pişmediğini anlamak için kürdan veya ince bir bıçak
kullanabilirsiniz. Tam olarak piştikten sonra fırından çıkartarak ilk sıcaklığı
çıktıktan sonra kelepçeli kalıptan çıkarıp telin üzerine veya temiz bir bez
üzerine çıkarılır. Pastanızı yapmadan 1 gün önce pandispanyayı yapıp ertesi gün
kremasını yaparsanız yaş pastanızdan daha iyi sonuç alırsınız. Krema için öncelikle
tencereye süt ve toz şeker konup ılıtılır.
Ayrı bir kapta un ve nişasta,
yumurta sarıları ile karıştırılır. Süt
ılındıktan sonra 1 kepçe ile bu karışıma süt ilave edilir ve karıştırılır. Daha
sonra ılınan süte bu karışım katılır ve hızlı bir şekilde karıştırılarak krema pişirilir.
Krema göz göz olmaya başlayınca ocaktan alınır. Vanilya konup kabuk tutmasını
önlemek için arada bir karıştırarak soğutulur. Bu arada dilerseniz içine 1-2
yemek kaşığı tereyağı (kakaolu
krema isterseniz bu arada kakaoyu da ilave edebilirsiniz) ilave ederek mikser
yardımıyla karıştırılır. Pürüzsüz bir kıvam elde edilince soğuması için
bırakılır.
Pandispanya 2 veya 3’ e bölünüp arasına krema sürülür. Dilerseniz arasına muz dilimleri de konur. Diğer pandispanya üzerine kapatılır. Onunda üzerine krema sürülüp, tekrar
son kat pandispanya konup, kalan tüm krema
pastaya güzelce sürülür. Daha sonra yıldız şeklinde keserek kesilen kısımlar
krema ile tamamlanır. Krem şanti ile üzeri son kat olarak kaplanır. Şeker ve süslerle süslenerek soğuması için buzdolabına
kaldırılır. Afiyet olsun.





Ayla hnm üstündeki pitircikler nedir?
YanıtlaSilPasta süslemesi boncuk olanlar. Birde kalp şekerler.
SilAyla Hanım uzun zamandır sayfanızı ziyaret etmiyorduk etmek gerektiğini gösterdiniz çok güzel görünüyor. Eşime söyleyim de aynısından yapsın elinize sağlık
YanıtlaSilOfff çok güzel görünüyor ellerine sağlık şekerim en kısa zamanda denemem lazımmmm..
YanıtlaSil