25 Ocak 2016 Pazartesi

Beşiktaşlı Bebek Kurabiyesi


Ailemize yeni katılacak olan Batuhan bebek için hazırladığımız butik kurabiyeler babasının Beşiktaş’lı olması sebebiyle siyah beyaz olarak yapıldı. İlk deneme için gayet başarılı bir kurabiye oldu diyebilirim. Bundan sonra daha farklı kurabiyeler yapıp sizlerle paylaşmak kısmet olur inşallah. Sizler de denemek isterseniz tarifi aynen veriyorum. Biraz yorucu olsa da sonucu görünce insanın tüm yorgunluğu gidiveriyor. Umarım bebeğimize de sağlıkla kavuşuruz. Dört gözle bekliyoruz. Hayırlısıyla inşallah.

Malzemeler:
Kurabiye için :
250 gr oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
1 adet yumurta
125 gr pudra şekeri
1 çay bardağı mısır nişastası
4 su bardağı un

Kaplaması için:
1 kg beyaz şeker hamuru
½ kg siyah şeker hamuru

Yapılışı:
Oda sıcaklığındaki margarin, mısır nişatası,  pudra şekeri ve yumurta iyice karıştırılır. Daha sonra yavaş yavaş un ekleyip hamur toparlanır. Daha sonra streçle kaplanarak yarım saat buzdolabında bekletilir. Dinlenen hamur çok az nişasta serpilmiş zeminde, merdaneyle orta kalınlıkta açılır. Ardından istediğiniz kalıplarla hamur kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. 180 C fırında en fazla 10 dk. hafif pembeleşene kadar pişirilir. ( Hamur çok kısa sürede piştiği için, özellikle fırın ısındıktan sonra başından ayrılmamakta fayda var) Hamur bitene kadar kesme ve pişirme işlemine bu şekilde devam edilir. Fırından çıkardığınız kurabiyeleri soğumaları için tel ızgaranın üzerinde veya peçete serilmiş bir tepsi üzerinde bekletin. Hamur iyice soğuduktan sonra şeker hamuru ile kaplama aşamasına geçebilirsiniz.
 
 Şeker hamurunun bir miktarını alıp önce biraz yoğurun ve elinizin ısısı ile yumuşamasını sağlayın. Hamur yumuşadıktan sonra nişasta yardımıyla açın. Kalınlığı 0.5 cm yada 1 cm kadar yeterli olacaktır. Daha sonra yine aynı kurabiye kalıbı ile şeker hamuru kesin. Fazla bekletmeden hemen ballı veya sade su sürerek kurabiyelere yapıştırın. Hamuru bastırmamaya özen gösterin yoksa şekilleri bozulur. Sadece hamurun üzerine kurabiyeyi koyup ters çecirin. Ardından çubuklar yardımıyla şekil verin. Son olarak siyah hamuru aynı şekilde yumuşatarak açın ve papyon kalıp ile minik papyonlar çıkarın. Direk kurabiyelere yerleştirin. Hamur kurumadığı için hemen yapışıyor. Islatırsanız beyaz hamur kirlenebilir. Bu aşamada su kullanmayın. Kurabiyelerin yarısını da siyah hamur ile kaplayıp, papyonları beyaz olarak yapabilirsiniz. Şeker hamurunu dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Kurabiye kaşesi denen bir aparat ile de kurabiye hamuru üzerine istediğiniz yazıyı yazmanız mümkün. 
 
Tek yapmanız gereken harfleri uygun sırayla bu çubuğa geçirmek sonra da hamurun üzerine hafifçe bastırmaktan. Tüm kurabiyeler kurumaları için 1 gün bekletilir. Ertesi gün minik poşetlere konup, kurdele ile bağlanarak etiket yapıştırılır. Artık kurabiyeleriniz hazır. Afiyet olsun.

Not: Bu ölçü ile yaklaşık olarak 30-33 adet kurabiye çıkıyor. Yapacağınız kurabiye sayısına  göre malzemeleri arttırıp eksiltebilirsiniz.   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder