Ailemize yeni katılacak olan Batuhan bebek için hazırladığımız butik
kurabiyeler babasının Beşiktaş’lı olması sebebiyle siyah beyaz olarak yapıldı.
İlk deneme için gayet başarılı bir kurabiye oldu diyebilirim. Bundan sonra daha
farklı kurabiyeler yapıp sizlerle paylaşmak kısmet olur inşallah. Sizler de
denemek isterseniz tarifi aynen veriyorum. Biraz yorucu olsa da sonucu görünce
insanın tüm yorgunluğu gidiveriyor. Umarım bebeğimize de sağlıkla kavuşuruz.
Dört gözle bekliyoruz. Hayırlısıyla inşallah.
Malzemeler:
Kurabiye
için :
250 gr oda
sıcaklığında margarin veya tereyağı
1 adet
yumurta
125 gr pudra
şekeri
1 çay
bardağı mısır nişastası
4 su bardağı
un
Kaplaması için:
1 kg beyaz
şeker hamuru
½ kg siyah
şeker hamuru
Yapılışı:
Oda sıcaklığındaki margarin, mısır nişatası, pudra şekeri ve yumurta iyice karıştırılır.
Daha sonra yavaş yavaş un ekleyip hamur toparlanır. Daha sonra streçle kaplanarak
yarım saat buzdolabında bekletilir. Dinlenen hamur çok az nişasta serpilmiş
zeminde, merdaneyle orta kalınlıkta açılır. Ardından istediğiniz kalıplarla
hamur kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. 180 C
fırında en fazla 10 dk. hafif pembeleşene kadar pişirilir. ( Hamur çok kısa
sürede piştiği için, özellikle fırın ısındıktan sonra başından ayrılmamakta
fayda var) Hamur bitene kadar kesme ve pişirme işlemine bu şekilde devam edilir.
Fırından çıkardığınız kurabiyeleri soğumaları için tel ızgaranın üzerinde veya
peçete serilmiş bir tepsi üzerinde bekletin. Hamur iyice soğuduktan sonra şeker
hamuru ile kaplama aşamasına geçebilirsiniz.
Şeker hamurunun bir miktarını alıp
önce biraz yoğurun ve elinizin ısısı ile yumuşamasını sağlayın. Hamur yumuşadıktan
sonra nişasta yardımıyla açın. Kalınlığı 0.5 cm yada 1 cm kadar yeterli
olacaktır. Daha sonra yine aynı kurabiye kalıbı ile şeker hamuru kesin. Fazla
bekletmeden hemen ballı veya sade su sürerek kurabiyelere yapıştırın. Hamuru
bastırmamaya özen gösterin yoksa şekilleri bozulur. Sadece hamurun üzerine
kurabiyeyi koyup ters çecirin. Ardından çubuklar yardımıyla şekil verin. Son
olarak siyah hamuru aynı şekilde yumuşatarak açın ve papyon kalıp ile minik
papyonlar çıkarın. Direk kurabiyelere yerleştirin. Hamur kurumadığı için hemen
yapışıyor. Islatırsanız beyaz hamur kirlenebilir. Bu aşamada su kullanmayın.
Kurabiyelerin yarısını da siyah hamur ile kaplayıp, papyonları beyaz olarak yapabilirsiniz.
Şeker hamurunu dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Kurabiye kaşesi denen bir aparat
ile de kurabiye hamuru üzerine istediğiniz yazıyı yazmanız mümkün.
Tek yapmanız
gereken harfleri uygun sırayla bu çubuğa geçirmek sonra da hamurun üzerine
hafifçe bastırmaktan. Tüm kurabiyeler kurumaları için 1 gün bekletilir. Ertesi
gün minik poşetlere konup, kurdele ile bağlanarak etiket yapıştırılır. Artık
kurabiyeleriniz hazır. Afiyet olsun.
Not: Bu ölçü ile yaklaşık olarak 30-33 adet
kurabiye çıkıyor. Yapacağınız kurabiye sayısına göre malzemeleri arttırıp eksiltebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder