12 Şubat 2016 Cuma

Karnabahar Graten

  
Kış sebzelerinin en faydalı olanlarından biri de kuşkusuz karnabahardır. Ancak kokusu sebebiyle bir çok kişinin evine sokmadığı karnabaharın faydalarından bir kaçını belirtmek istiyorum. Karnabahar fosfat ve potasyum ihtiva eden, içeriğinde, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan 'indol-3 karbonal' bulunur. Lahanadaki besin değerinin çoğuna sahip olduğunu bildiren uzmanlar, karnabahar çiçek olduğu için, bol bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu, bol E vitamini ve protein içermesinin yanında kalp rahatsızlıklarını da giderdiği, sinirleri ve beyni iyi çalıştırdığı ve yıpranmasını önlediğini de belirtmektedir. Gördüğünüz üzere bu kadar besleyici olan karnabaharı evinizden hiç eksik etmeyin.

Malzemeler:
1 adet küçük boy karnabahar
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber ve muskat rendesi
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı:

Karnabahar çiçeklerinden ayrılarak yıkanır. Daha sonra buhar telinde veya çok az su ile hafif diri kalacak şekilde haşlanır. Haşlama esnasında bir miktar tuz ilave edilir. Haşlanan karnabahar fırın kabına yerleştirilir. Sos tenceresinde tereyağı eritilir ve un kavrulur. Unun kokusu çıktıktan sonra süt ilave edilir ve hızlıca tel ile karıştırılır. 

 
Kıvam aldıktan sonra ocaktan alınıp,  tuz, karabiber ve muskat rendesi ilave edilir. Sıcakken karnabaharın üzerine dökülür. Üzerine kaşar rendesi atılarak, önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20-30 dk. üzeri kızarana kadar pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder