Kış sebzelerinin en faydalı olanlarından
biri de kuşkusuz karnabahardır. Ancak kokusu sebebiyle bir çok kişinin evine
sokmadığı karnabaharın faydalarından bir kaçını belirtmek istiyorum. Karnabahar
fosfat ve potasyum ihtiva eden, içeriğinde, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan
'indol-3 karbonal' bulunur. Lahanadaki besin değerinin çoğuna sahip olduğunu
bildiren uzmanlar, karnabahar çiçek olduğu için, bol bol fosfor ve vitaminleri,
cinsiyet hormonu, bol E vitamini ve protein içermesinin yanında kalp
rahatsızlıklarını da giderdiği, sinirleri ve beyni iyi çalıştırdığı ve yıpranmasını
önlediğini de belirtmektedir. Gördüğünüz üzere bu kadar besleyici olan karnabaharı evinizden hiç eksik etmeyin.
Malzemeler:
1 adet küçük boy karnabahar
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber ve muskat rendesi
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
Karnabahar çiçeklerinden ayrılarak yıkanır.
Daha sonra buhar telinde veya çok az su ile hafif diri kalacak şekilde haşlanır.
Haşlama esnasında bir miktar tuz ilave edilir. Haşlanan karnabahar fırın kabına
yerleştirilir. Sos tenceresinde tereyağı eritilir ve un kavrulur. Unun kokusu
çıktıktan sonra süt ilave edilir ve hızlıca tel ile karıştırılır.
Kıvam
aldıktan sonra ocaktan alınıp, tuz,
karabiber ve muskat rendesi ilave edilir. Sıcakken karnabaharın üzerine dökülür.
Üzerine kaşar rendesi atılarak, önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık
20-30 dk. üzeri kızarana kadar pişirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder