Kek yaptığınızda bayatlamış olarak kalırsa, sakın
üzülmeyin. Şimdi size bayat keki nasıl değerlendirebilirsiniz diye bir önerim
olacak. Ay çöreğini yaparak tabii ki. Eşim ay çöreğini çok sever ve uzun zamandır da ona bir sürpriz yapmak
istiyordum. Sonunda o sürprizi geçenlerde gerçekleştirmiş oldum. Tabii benim dondurucuya attığım
bayat kekim hazırdı. Sizlerde bu tarif için bir köşede bayatlamış kek bulundursanız
hiç fena olmaz. Şimdi tarife geçebiliriz.
Malzemeler:
Hamuru için:
100 gr yemek kaşığı tereyağı
100 gr yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kuru
maya
4,5 yemek kaşığı
toz şeker
1 adet yumurta akı
Yarım su bardağı
sıvıyağ
1 çay kaşığı mahlep
Bir çimdik tuz
1 su bardağı ılık su
3,5 su bardağı un
İçi için:
5-6 dilim bayat kek (kakaolu veya sade)
İçi için:
5-6 dilim bayat kek (kakaolu veya sade)
1 veya 2 yemek
kaşığı kakao
1 çay bardağı ceviz
içi
1 su bardağı kuru
üzüm
½ su bardağı süt
1 adet limon kabuğu
rendesi
2 yemek kaşığı toz
şeker
1 tatlı kaşığı
tarçın
Üzeri için:
Üzeri için:
1 adet yumurta
sarısı
Yapılışı:
Bir kasenin içine maya ve yarım kaşık şeker konup, yarım su bardağı ılık su ilave edin ve karıştırıp kabarmasını bekleyin. Hamur için tereyağını bir kaba koyun. Kalan şekeri, yumurtanın akını, sıvıyağı, mahlebi, kabaran mayayı, tuzu ve yarım su bardağı ılık suyu da ekleyin.
Bu karışımı karıştırıp homojen bir hale getirin. Son
olarak unu ekleyip, yoğurmaya başlayın. Yoğurduktan sonra iyice üzerini kapatıp
dinlendirin. İçi harcı için bayat kekleri robottan geçirin. Daha sonra cevizleri de biraz iri kalacak şekilde rondodan geçirin.
Sonrasında hepsini bir kaba alarak üzerine kuru üzüm, tarçın, kakao, limon kabuğu
rendesi, süt ve toz şekeri ekleyip karıştırın. Mayalanan hamuru ikiye ayırın ve
bir parçasını un yardımıyla merdane ile açın.
Açtığınız hamuru orta boy bir
kase ile kesin. Kestikten sonra içerisine kalın olacak şekilde yaptığınız iç
harçtan koyun. Rulo gibi sarıp kenarları daha ince olacak şekilde ‘u’ şekline getirin.
Aralıklı bir şekilde tepsiye dizip, üzerine yumurta sarısını sürün. Önceden
ısıtılmış 180 C fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
Not: Üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra file badem de konulabilir. Ben koymayı unutmuşum. File badem ile daha güzel bir görünüme sahip olur.
Not: Üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra file badem de konulabilir. Ben koymayı unutmuşum. File badem ile daha güzel bir görünüme sahip olur.
Ben yedim çok güzel olmuştu. Aynı dışarıdaki lezzet ama daha sağlıklı ve temiz koşullarda çünkü bildiğiniz ev ortamı. Vahdet
YanıtlaSil