28 Mart 2016 Pazartesi

Ay Çöreği

 

Kek yaptığınızda bayatlamış olarak kalırsa, sakın üzülmeyin. Şimdi size bayat keki nasıl değerlendirebilirsiniz diye bir önerim olacak. Ay çöreğini yaparak tabii ki. Eşim ay çöreğini çok sever ve uzun zamandır da ona bir sürpriz yapmak istiyordum. Sonunda o sürprizi geçenlerde gerçekleştirmiş oldum. Tabii benim dondurucuya attığım bayat kekim hazırdı. Sizlerde bu tarif için bir köşede bayatlamış kek bulundursanız hiç fena olmaz. Şimdi tarife geçebiliriz.

Malzemeler:
Hamuru için:

100 gr yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kuru maya
4,5 yemek kaşığı toz şeker
1 adet yumurta akı
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı mahlep
Bir çimdik tuz
1 su bardağı ılık su
3,5 su bardağı un

İçi için:

5-6 dilim bayat kek (kakaolu veya sade)
1 veya 2 yemek kaşığı kakao
1 çay bardağı ceviz içi
1 su bardağı kuru üzüm
½  su bardağı süt
1 adet limon kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın

Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı 

Yapılışı:
Bir kasenin içine maya ve yarım kaşık şeker konup, yarım su bardağı ılık su ilave edin ve karıştırıp kabarmasını bekleyin. Hamur için tereyağını bir kaba koyun. Kalan şekeri, yumurtanın akını, sıvıyağı, mahlebi, kabaran mayayı, tuzu ve yarım su bardağı ılık suyu da ekleyin.


Bu karışımı karıştırıp homojen bir hale getirin. Son olarak unu ekleyip, yoğurmaya başlayın. Yoğurduktan sonra iyice üzerini kapatıp dinlendirin. İçi harcı için bayat kekleri robottan geçirin. Daha sonra cevizleri de biraz iri kalacak şekilde rondodan geçirin. Sonrasında hepsini bir kaba alarak üzerine kuru üzüm, tarçın, kakao, limon kabuğu rendesi, süt ve toz şekeri ekleyip karıştırın. Mayalanan hamuru ikiye ayırın ve bir parçasını un yardımıyla merdane ile açın. 


Açtığınız hamuru orta boy bir kase ile kesin. Kestikten sonra içerisine kalın olacak şekilde yaptığınız iç harçtan koyun. Rulo gibi sarıp kenarları daha  ince olacak şekilde ‘u’ şekline getirin. Aralıklı bir şekilde tepsiye dizip, üzerine yumurta sarısını sürün. Önceden ısıtılmış 180 C fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Not: Üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra file badem de konulabilir. Ben koymayı unutmuşum. File badem ile daha güzel bir görünüme sahip olur. 

1 yorum:

  1. Ben yedim çok güzel olmuştu. Aynı dışarıdaki lezzet ama daha sağlıklı ve temiz koşullarda çünkü bildiğiniz ev ortamı. Vahdet

    YanıtlaSil