Bir iş
seyahatimde Elazığ’a gittiğimde yemekten sonra ikram edilen “KAYNAR” ın
lezzetine bayılmıştım. Meğerse Adana, Mersin ve Antakya’da çok meşhur olan “KAYNAR”
lohusa şerbeti olarak ikram edilen
bir içecekmiş. 7 türlü
baharatın şekerle kaynatıldıktan sonra, kahve fincanlarında, üzerine çekilmiş
ceviz dökülerek sıcak sıcak servis edilen, çok faydalı şifa kaynağı bir içecek. Kaynar karışımını yeni dünyaya gelen bebeğimiz Batuhan için Mersin’den bana getiren sevgili Elmas abla ve
kardeşlerine çok ama çok teşekkür ediyorum. Tüm aktarlarda bulabileceğiniz aşağıdaki
resimde adları ve resimleri bulunan bu baharatlar ile kaynar hazırlayıp, grip salgınında
sıcak sıcak tüketebilirsiniz. Ne kadar iyi geldiğine siz bile inanamayacaksınız. Afiyet olsun. Sağlıkla kalın…
Malzemeler :
5 adet çubuk tarçın
1
avuç tane yeni bahar
½ avuç karanfil
3 adet
kök zencefil
1 adet hint cevizi (muskat)
3 adet zerdeçal
3 adet
kök havlıcan
1 kg
şeker (şeker ölçüsünü isteğe bağlı olarak çoğaltabilirsiniz.)
5 litre
su
Temiz
bir tülbent veya bu iş için uygun kese
Dövülmüş
ceviz içi
Yapılışı:
Baharatların hepsini güzelce yıkayıp, tozundan arındırın.
Daha sonra temiz bir tülbetin veya kesenin içerisine koyup, bohça gibi bağlayın.
Derin bir tencereye suyu koyup, baharatları içerisine atın. Bu şekilde 1 saat
kadar kaynatın. Daha sonra şekerini de ilave edip, kısık ateşte rengi
koyulaşıncaya kadar (yaklaşık 2 saat) iyice kaynatın.
Koyu bir renk aldıktan sonra içerinden tülbenti çıkartıp, biraz dinlendirin. Son olarak kahve fincanlarına koyup, üzerine 1 tatlı kaşığı kadar dövülmüş ceviz ilave ederek sıcak sıcak servis yapın. Kaynarı dilerseniz yazın soğuk olarak da tüketebilirsiniz. Kalan kaynarı kavanozlara koyup dilediğiniz azan ısıtarak veya soğuk olarak tüketin. Afiyet olsun.
Koyu bir renk aldıktan sonra içerinden tülbenti çıkartıp, biraz dinlendirin. Son olarak kahve fincanlarına koyup, üzerine 1 tatlı kaşığı kadar dövülmüş ceviz ilave ederek sıcak sıcak servis yapın. Kaynarı dilerseniz yazın soğuk olarak da tüketebilirsiniz. Kalan kaynarı kavanozlara koyup dilediğiniz azan ısıtarak veya soğuk olarak tüketin. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder