4 Nisan 2016 Pazartesi

Kaynar "Lohusa Şerbeti"

 
Bir iş seyahatimde Elazığ’a gittiğimde yemekten sonra ikram edilen “KAYNAR” ın lezzetine bayılmıştım. Meğerse Adana, Mersin ve Antakya’da çok meşhur olan “KAYNAR”  lohusa  şerbeti olarak ikram edilen bir içecekmiş.  7 türlü    baharatın şekerle kaynatıldıktan sonra, kahve fincanlarında, üzerine çekilmiş ceviz dökülerek sıcak sıcak servis edilen,  çok faydalı şifa kaynağı bir içecek. Kaynar karışımını yeni dünyaya gelen bebeğimiz Batuhan için Mersin’den bana getiren sevgili Elmas abla ve kardeşlerine çok ama çok teşekkür ediyorum. Tüm aktarlarda bulabileceğiniz aşağıdaki resimde adları ve resimleri bulunan bu baharatlar ile kaynar hazırlayıp, grip salgınında sıcak sıcak tüketebilirsiniz. Ne kadar iyi geldiğine siz bile inanamayacaksınız. Afiyet olsun. Sağlıkla kalın…

Malzemeler :

5 adet çubuk tarçın
1 avuç tane yeni bahar
½  avuç karanfil
3 adet kök zencefil
1 adet hint cevizi (muskat)
3 adet zerdeçal
3 adet kök havlıcan 
1 kg şeker (şeker ölçüsünü isteğe bağlı olarak çoğaltabilirsiniz.)
5 litre su 
Temiz bir tülbent veya bu iş için uygun kese 
Dövülmüş ceviz içi

Yapılışı:

Baharatların hepsini güzelce yıkayıp, tozundan arındırın. Daha sonra temiz bir tülbetin veya kesenin içerisine koyup, bohça gibi bağlayın. Derin bir tencereye suyu koyup, baharatları içerisine atın. Bu şekilde 1 saat kadar kaynatın. Daha sonra şekerini de ilave edip, kısık ateşte rengi koyulaşıncaya kadar (yaklaşık 2 saat) iyice kaynatın. 


Koyu bir renk aldıktan sonra içerinden tülbenti çıkartıp, biraz dinlendirin. Son olarak kahve fincanlarına koyup, üzerine 1 tatlı kaşığı kadar dövülmüş ceviz ilave ederek sıcak sıcak servis yapın. Kaynarı dilerseniz yazın soğuk olarak da tüketebilirsiniz. Kalan kaynarı kavanozlara koyup dilediğiniz azan ısıtarak veya soğuk olarak tüketin. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder