16 Mayıs 2016 Pazartesi

Evde Doğal Salep Yapımı


Kış günlerinde içinizi ısıtan, üzerine tarçın ve zencefil ile farklı bir tat kazanan salep saf olarak aktarlardan alınıp evinizde yapabileceğiniz bir içecek. Ben salebi çok severim ve daha önce bu kadar faydalı olduğunu da bilmiyordum. Meğer hazır olarak marketlerden aldığımız saleplerin içerinde nişasta katılıyormuş. Bu nedenle salep alırken aktardan saf salep almayı ihmal etmeyin. Biraz pahalı ancak çok az kullanıldığı için 50 gr salep size bir kış boyu yetecektir. Salep güzel bir içecek olduğu gibi, faydaları da sayılmakla bitirilmeyecek kadar çok. Orkideler ailesinin toprak altı yumrularından elde edilen, salep orkidenin köklerindeki yumrulardan elde edilmektedir. İçerdiği en önemli madde ise glikomandır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında, şiştiği için yaygın şekilde dondurma ham maddesi olarak kullanılır. Şimdi evde sağlıklı bir şekilde hazırlayabileceğiniz salep tarifine geçebiliriz. Afiyet olsun.

Malzemeler:
2 fincan süt
2 silme çay kaşığı saf salep
2 tatlı kaşığı şeker

Üzeri için:
Tarçın ve zencefil

Yapılışı:

Öncelikle sütü sos tenceresine koyup, ocağa alın ve ılıyıncaya kadar bekleyin. Diğer tarafta şeker ve salebi bir küçük kasede karıştırın. Süt ılındıktan sonra karışımı süte ilave edin. Süt kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Taşmaması için kısık ateşte karıştırmaya devam edin. 
 
Kaynadıktan sonra 5 dk. daha kıvam alması için bekletin. Sıcakken fincanlara koyup üzerine tarçın ve zencefil ekleyerek sıcak sıcak servis yapın. Şifa olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder