Kış
günlerinde içinizi ısıtan, üzerine tarçın ve zencefil ile farklı bir tat
kazanan salep saf olarak aktarlardan alınıp evinizde yapabileceğiniz bir
içecek. Ben salebi çok severim ve daha önce bu kadar faydalı olduğunu da
bilmiyordum. Meğer hazır olarak marketlerden aldığımız saleplerin içerinde
nişasta katılıyormuş. Bu nedenle salep alırken aktardan saf salep almayı ihmal
etmeyin. Biraz pahalı ancak çok az kullanıldığı için 50 gr salep size bir kış
boyu yetecektir. Salep güzel bir içecek olduğu gibi, faydaları da sayılmakla
bitirilmeyecek kadar çok. Orkideler ailesinin toprak altı yumrularından elde
edilen, salep orkidenin köklerindeki yumrulardan elde edilmektedir. İçerdiği en
önemli madde ise glikomandır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında, şiştiği
için yaygın şekilde dondurma ham maddesi olarak kullanılır. Şimdi evde sağlıklı
bir şekilde hazırlayabileceğiniz salep tarifine geçebiliriz. Afiyet olsun.
Malzemeler:
2 fincan süt
2 silme çay kaşığı saf salep
2 tatlı kaşığı şeker
Üzeri için:
Tarçın ve zencefil
Yapılışı:
Öncelikle sütü sos tenceresine koyup, ocağa
alın ve ılıyıncaya kadar bekleyin. Diğer tarafta şeker ve salebi bir küçük kasede karıştırın. Süt ılındıktan sonra karışımı süte ilave edin. Süt kaynayana kadar karıştırarak pişirin.
Taşmaması için kısık ateşte karıştırmaya devam edin.
Kaynadıktan sonra 5 dk.
daha kıvam alması için bekletin. Sıcakken fincanlara koyup üzerine tarçın
ve zencefil ekleyerek sıcak sıcak servis yapın. Şifa olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder