16 Ağustos 2016 Salı

Kayısı Reçeli


Kayısı reçeli yapmadıysanız acele etmeniz lazım. Çünkü artık tükenmek üzere. Ben hafta sonu pazarda bulduğum bu minik kayısılar ile reçelimi yaptım ve kavanozlara koydum bile. Şimdi sıra sizde.  Hemen tarifi paylaşıyorum. Sağlık ve afiyetle yemeniz dileğiyle :)

Malzemeler:
1 kg kayısı
1 kg toz şeker
1 dolu tatlı kaşığı limon tuzu
1 çay kaşığı tereyağı
2 çay bardağı su

Yapılışı:
Kayısılar yıkanıp ortadan ikiye ayrılır. Daha sonra üzerine ölçülü şekeri ilave edilir. Bu şekilde 1 gece bekletilir. Ertesi gün kayısıların sulanmasa da bir miktar nemlenmiş olduğunu göreceksiniz. Daha sonra üzerine su ilave edilerek ocakta hafif hafif kaynatmaya başlanır. Bu arada kayısı çekirdekleri de kırılıp, içindeki bademleri de reçele ilave edilir. Önce harlı, daha sonra orta ateşte kaynatmaya devam edilir. Kayısıların yumuşadığını gördükten sonra bir kevgir yardımıyla ayrı bir tabağa alınır. Reçelin suyu kıvam alana kadar kaynatılır.  

Bu sırada reçelin fazla köpürmemesi için içerisine tereyağı ilave edilir. Reçelin kıvamını anlamak için bir çay tabağına bir miktar reçel koyup buzdolabında soğutulur, ortasından kaşıkla bir çizgi çizilir. Açtığınız çizgi yavaş yavaş kapanıyorsa kıvamı olmuş demektir. Ardından kayısılar ilave edilir. Bir miktar daha kaynatmaya devam edilir ve limon tuzu ilave edilir. Bir iki taşım sonra ocaktan alınır. Sıcakken kavanozlara yerleştirilir ve ağızları sıkıca kapatılır. Serin bir yerde (kayısı reçeli de şeftali gibi sıcakta çabucak bozulabilir onun için buzdolabına koymakta fayda vardır) muhafaza edilir. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder