9 Ağustos 2016 Salı

Mevsim Türlüsü




Her mevsim zevkle yapabileceğiniz türlü benim en sevdiğim ve favori yemeklerimden biridir. Hele birde toprak güveçte yapılırsa tadından yenmez. Hazır yaz mevsimindeyiz ve taze taze sebzelerimiz varken hemen bir türlü yapıp yemeğe ne dersiniz? O zaman hadi kolları sıvayıp önce alışverişe sonra da mutfağa… Kolay gelsin ve afiyet olsun.

Malzemeler:
300 gr kemikli kuzu eti
2 adet patlıcan
2 adet kabak
3 adet patates
4 adet köy biberi
2 adet büyük boy domates
1 adet kuru soğan
4 diş sarımsak
½  yemek kaşığı biber salçası
½  yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su

Yapılışı:
Öncelikle patlıcanları siyah-beyaz şerit olacak şekilde soyun. İri iri doğrayarak tuzlu suda 5-10 dk. kadar bekletin. Diğer yandan kabak ve patatesi soyup iri olarak doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini ayıklayıp irice doğrayın. Domatesleri de küp küp doğrayıp bir kenarda hazır olarak bekletin. Soğanın kabuğu soyulduktan sonra yemeklik olarak doğrayın ve zeytinyağında kavurun. Daha sonra kuzu etlerini atıp kavurmaya devam edin. Salçaları da ilave ederek kavurmaya devam edin. 

 
Daha sonra sırasıyla patlıcan kabak ve patatesi yerleştirin. En üstüne biberleri, domatesi ve sarımsağı koyup sıcak suyunu ilave edin. Emek kaynamaya başladıktan sonra tuzunu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Ağır ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Arada suyunu çekip çekmediğini kontrol edin, çekmişse sıcak su ilave etmenizde sakınca yok. Piştikten sonra üzerine maydanoz ile süsleyerek sıcak olarak servis yapın.


Not: Evde yeşil fasulye olmadığı için ben koymamıştım. Ancak siz yemeği yaparken yeşil fasulye de koyabilirsiniz. Ancak fasulye biraz daha geç pişeceğinden patlıcandan önce yeşil fasulyeyi koymalısınız. 1 avuç kadar yeterli olur sanırım. Türlüyü yerleştirirken en alta en geç pişen sebzeden başlayarak sırasıyla yerleştirmenizde fayda vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder