Her mevsim zevkle yapabileceğiniz türlü benim en sevdiğim ve favori
yemeklerimden biridir. Hele birde toprak güveçte yapılırsa tadından yenmez.
Hazır yaz mevsimindeyiz ve taze taze sebzelerimiz varken hemen bir türlü yapıp
yemeğe ne dersiniz? O zaman hadi kolları sıvayıp önce alışverişe sonra da
mutfağa… Kolay gelsin ve afiyet olsun.
Malzemeler:
300 gr kemikli kuzu eti
2 adet patlıcan
2 adet kabak
3 adet patates
4 adet köy biberi
2 adet büyük boy domates
1 adet kuru soğan
4 diş sarımsak
½ yemek kaşığı biber salçası
½ yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
Öncelikle patlıcanları siyah-beyaz şerit olacak şekilde soyun. İri iri
doğrayarak tuzlu suda 5-10 dk. kadar bekletin. Diğer yandan kabak ve patatesi
soyup iri olarak doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini ayıklayıp irice doğrayın. Domatesleri
de küp küp doğrayıp bir kenarda hazır olarak bekletin. Soğanın kabuğu
soyulduktan sonra yemeklik olarak doğrayın ve zeytinyağında kavurun. Daha sonra
kuzu etlerini atıp kavurmaya devam edin. Salçaları da ilave ederek kavurmaya
devam edin.
Daha sonra sırasıyla patlıcan kabak ve patatesi yerleştirin. En
üstüne biberleri, domatesi ve sarımsağı koyup sıcak suyunu ilave edin. Emek
kaynamaya başladıktan sonra tuzunu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Ağır
ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Arada suyunu çekip çekmediğini
kontrol edin, çekmişse sıcak su ilave etmenizde sakınca yok. Piştikten sonra
üzerine maydanoz ile süsleyerek sıcak olarak servis yapın.
Not: Evde yeşil fasulye olmadığı için ben koymamıştım. Ancak siz yemeği
yaparken yeşil fasulye de koyabilirsiniz. Ancak fasulye biraz daha geç pişeceğinden patlıcandan önce yeşil fasulyeyi koymalısınız. 1 avuç kadar
yeterli olur sanırım. Türlüyü yerleştirirken en alta en geç pişen sebzeden
başlayarak sırasıyla yerleştirmenizde fayda vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder