22 Ekim 2018 Pazartesi

Patlıcanlı Börek


Patlıcan öyle güzel bir bir sebze ki. Dilerseniz yemek dilerseniz börek dilerseniz turşu hatta reçel bile yapabilirsiniz.  Hepsi de birbirinden güzel olan bu lezzetli yemeklere bu defa  börek yaparak bir bakalım dedim. İnanın öyle güzel oldu kı. Mutlaka denemenizi istiyorum. İnanın çok da kolay. Tüm ayrıntılarını verdiğim böreğe şimdi malzemelerle  başlayalım. Afiyet olsun.  
Malzemeler:
750 gr un
2 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı ılık su
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
2 adet köy biberi
1 adet kapya biber
4 adet orta boy patlıcan
1 adet domates 
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber

Yapılışı: 
Öncelikle küçük bir kapta maya, toz şeker ve ılık su karıştırıp, kabarması beklenir. Geniş bir kaba un konulup, ortası havuz gibi açılır. Maya, sıvıyağ ılık süt ve tuz ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır ve üzeri kapatılarak mayalanması için bekletilir.
Hamur kabardıysa mayalanma gerçekleşmiş demektir. Diğer tarafta patlıcanları alacalı, yol yol soyup daha sonra küp şeklinde doğrayın. Tuzlu suda patlıcanların acısı çıkana kadar bekletin. Diğer tarafta kuru soğanı yemeklik doğrayın. Bir tavaya zeytinyağını ve kuru soğanı koyup hafif pembeleşene kadar kavurun. Arkasından ince doğranmış biberleri ilave edin. Biberler sönmeye başladığında doğranmış patlıcanları ilave edin. Arkasından domates rendesi ve baharatları ilave ettikten sonra pişmesini bekleyin.

Kabaran hamur tezgaha alınır ve iki eşit parçaya ayrılır. Önce ilk hamur açılır ve yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Arasına pişip ılık hale gelen patlıcanlı iç malzeme yerleştirilir. Daha sonra diğer hamur da açılıp üzerine kapatılır. 
Üzerine 2 kaşık eritilmiş tereyağı dökülür ve kenar kısımları kıvrılır. Son olarak fırına vermeden önce börek kare kare kesilir. Önceden ısıtılmış 180 C fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder