21 Şubat 2019 Perşembe

Mantı






Mantı sevmeyen biri düşünemiyorum. Yoğurt ve sosu ile muhteşem bir lezzete bürünen bu yemeği sizlerde evinizde yapıp ailenizle paylaşın. Şimdiden afiyet olsun. 

Malzemeler:
Hamur için:
2 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1-1,5 su bardağı su



İçi için:
150 gr kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
½ çay kaşığı tuz,  karabiber ve kırmızıbiber
1 Tutam ince kıyılmış maydanoz

Sosu için:
1 kâse yoğurt
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
Kırmızıbiber
İsteğe göre nane

Yapılışı:
Unu yoğurma kabına alın ve ortasını havuç gibi açın. Açtığınız boşluğa 1 yumurtayı ve tuzunu ekleyin. Yavaş yavaş suyu ekleyerek sert bir hamur yapın. Hamur sert kıvama gelince iki bezeye bölün. Bezeleri unlayarak üzerine hafif nemli bir örtü örtün ve dinlenmeye bırakın. Hamur dinlenirken içi için soğanı ince ince doğrayın ve kıymaya diğer harç malzemelerini ekleyerek yoğurun. Beze haline getirdiğiniz hamurların ilkini tezgâha un serperek koyun ve üzerine biraz daha un serperek oklava yardımıyla 2 mm kalınlığında açın. 
Açtığınız mantı hamurunu bıçak yardımıyla 2,5-3 santim kalınlığında önce boyuna, sonrada enine keserek küçük kareler oluşturun. Karelerin ortasına birer çimdik kıymalı harçtan koyarak önce karşılıklı uçları tutarak birbirine yapıştırın daha sonra ortada tüm uçları birleştirin. Kapatma işlemi bitince yapışmaması için unladığınız tepsiye yan yana dizin. Daha sonra ikinci pazıyı da aynı şekilde açıp, kesin ve kıymayı koyup kapatın. Tümü bittikten sonra derin bir tencereye yaklaşık 2 lt su koyun, içerisine 1 tatlı kaşığı tuz atarak kaynatın.
Hazırlamış olduğunuz mantıları teker teke kaynayan suya atın. Bu sırada karıştırmayın. Hamurlar kaynadıkça yukarı çıkmaya başlayacaktır.  Yaklaşık 15 dk. sonra haşlanan mantıyı servis tabağına delikli süzgeç yardımıyla alın. Daha sonra yoğurdu dövülmüş sarımsak ile karıştırın ve mantının üzerine dökün. Son olarak bir tavada tereyağı ve sıvı yağı karıştırın. Kısık ateşte tamamen eriyince içine su ile incelttiğiniz salça ve biberi ekleyin kavurarak ocaktan alın ve mantının üzerine gezdirin. Ohhh mis gibi mantı hazır artık nane, biber ve sumak ile süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder